Serviciile de fotografie şi filmare aeriană, un nou domeniu de business

Autor: Florin Casota Postat la 11 septembrie 2015 1301 afişări

Serviciile de fotografie şi filmare aeriană, un nou domeniu de business

Utilizările acestui tip de filmare sunt fie de tip practic, pentru inspecţia structurilor, cablurilor electrice sau terenurilor agricole, fie pentru prezentarea unui eveniment, a unui proiect imobiliar sau pentru a da o nouă perspectivă unui eveniment clasic. Preţurile variază, în funcţie de tipul filmării, durata şi echipamentul cu care se realizează filmarea. În general, preţurile încep de undeva de la 400-500 de euro pe sesiunea de zbor, filmare full HD sau 4K, iar suma creşte în funcţie de complexitatea proiectului. „Am avut cereri de realizare de clipuri pentru evenimente corporate, alţii au nevoie de câteva cadre video sau foto cu o anumită clădire sau ansamblu“, a spus Gabriel Vătafu.

La acest serviciu apelează companii mici şi mari, începând de la pensiuni care vor să se promoveze, parcuri industriale, până la autorităţi publice şi televiziuni. „Filmarea cu echipament termic are aplicaţii practice şi care duc la scăderea costurilor de întreţinere şi exploatare. Un  exemplu este un centru de shopping care avea infiltraţii la acoperiş, iar acestea au fost descoperite cu o dronă. Alternativa ar fi fost refacerea acoperişului, ce ar fi implicat costuri mai mari“, a spus Isăilă. „Dacă vreţi puteţi asemăna activitatea noastră cu cea a unui doctor radiolog care obţine datele, iar medicul specialist (în cazul nostru clientul) decide ce este de făcut“, a spus Sebastian Pop. Şi nunţile prezintă o oportunitate bună de business pentru afacerile de filmare aeriană. Fie din dorinţa de a nu pierde niciun amănunt, fie pentru a avea o altă perspectivă asupra evenimentului, tot mai mulţi miri apelează la filmarea aeriană. Astfel se obţin unghiuri inedite, de nevăzut în urmă cu câţiva ani. „Nici anul acesta, nici anul trecut nu am avut weekend liber în ceea ce priveşte filmările aeriene pentru nunţi“, apreciază Vătafu.

Pentru mulţi dintre antreprenori multe acţiuni de zbor au devenit obişnuinţă, însă apar şi oportunităţi interesante, solicitante, ce implică filmări pe mare, prin păduri sau chiar prin foc, după cum povesteşte Cosmin Brezoescu. Cum era de aşteptat, există şi solicitări neortodoxe din partea unor potenţiali clienţi. Fie că este vorba de un zbor fotogrammetric, cazuri în care un client întreba dacă firma a survolat o anumită zonă, într-o anumită perioadă şi dacă nu are cumva imagini de acolo, fie că e vorba de spionaj în curtea vecinului sau la fereastra nevestei vecinului.

Piaţa de filmare aeriană este încă mică, în dezvoltare, şi asta face dificilă estimarea unei valori a ei. „Consider că piaţa de filmare aeriană în acest moment este de nişă, nu este stabilă“, a declarat Octavian Isăilă.

Alţi antreprenori s-au îndreptat şi spre alte ramuri ale businessului cu drone. Aeroview şi FAE sunt implicate în producţia de drone, iar Gabriel Vătafu importă drone pentru vânzare şi închiriere în magazinul online mxshop.

De fapt, pentru el trecerea a fost inversă, de la importuri de camere GoPro la drone, apoi a făcut pasul în domeniul filmărilor aeriene. El spune că în primele şase luni ale acestui an mxshop a vândut peste 100 de drone (ce încep de la un preţ de 1.600 de lei şi pot ajunge până la aproape 18.000 de lei).

Noutatea şi spectaculozitatea filmărilor aeriene atrag tot mai mulţi clienţi, persoane juridice sau companii, care sunt dispuşi să investească într-un asemenea serviciu. Cadrul legislativ încă nu este bine reglementat, dar Octavian Isăilă este optimist şi crede că în viitor se vor aduce îmbunătăţiri în domeniu. Pentru a pune lucrurile în mişcare, el s-a implicat în crearea unei asociaţii menite să ajute oamenii care activează în businessul cu drone.

Până când un defribrilator o să ajungă într-un timp record de la un spital la altul transportat de o dronă, putem viziona filmări aeriene impresionante din marile oraşe şi chiar, de ce nu, urmări dansul miresei filmat de la 500 de metri distanţă.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/serviciile-de-fotografie-si-filmare-aeriana-un-nou-domeniu-de-business-14708087
14708087
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.