Reportaj: Sunetele care alungă criza

Autor: Tudor Bratu Postat la 03 decembrie 2011 208 afişări

16% din cifra de afaceri a companiei daneze Bang & Olufsen este asigurată de businessul pe care îl desfăşoară în domeniul auto. Am fost la sediul central din Struer, Danemarca pentru a afla reţeta succesului celor mai performante sisteme audio nordice.

Cel mai scump sistem audio Bang & Olufsen este disponibil exclusiv pentru Mercedes-Benz AMG, pe modelele S şi CL şi costă în România 7.812 euro cu TVA.

Cel mai nou intrat în grupul select al colaboratorilor Bang & Olufsen, alături de Aston Martin, Audi şi AMG este BMW. La 5.158 de euro cu TVA, clienţii noii Seria 6 pot comanda un sistem BeoSound cu 16 difuzoare, 1.200 de waţi putere maximă şi o funcţie numită Dynamic Road Noise Compensation, care modifică sunetul emis de sistem în funcţie de zgomotele din exteriorul maşinii. Special pentru a celebra această colaborare am călătorit 5.000 km într-un BMW 640i, de la München (locul naşterii acestui model) la Struer, în Danemarca, locul, de naştere al sistemului audio sus amintit. 5.000 de km care schimbă percepţia despre muzică şi aşteptările ulterioare legate o audiţie. Claritatea sunetului este perfectă, la fel şi balansul dintre înalte şi joase.

Nu veţi vedea plastic la boxele Bang & Olufsen. În fabrica de la Struer, danezii au o secţiune specială destinată prelucrării aluminiului; în Danemarca există doar trei maşinării capabile să prelucreze aluminiul atât de precis şi toate trei au fost cumpărate şi sunt folosite zilnic de companie. Aluminiul este iubit de oamenii cu bani, care vor ca sistemele lor audio din maşină, din casă sau televizoarele să arate bine. Danezii nu îl vopsesc, doar din prelucrare pot oferi diverse nuanţe de aluminiu, iar acum au primit finanţare din partea statului pentru a finaliza proiectul care le va permite, în premieră mondială, să obţină aluminiu alb. Nevopsit, doar prelucrat.

Chiar dacă sistemele audio sunt pe primul loc al vânzărilor, Bang & Olufsen produce şi televizoare, însă televizoare este totuşi prea puţin spus. După cum spun chiar inginerii de sunet Bang & Olufsen, ei nu fac televizoare, ei produc boxe extrem de performante cu un display între ele. Preţurile sunt pe măsura tehnologiei. În România un televizor BeoVision 3D, cu diagonala de 103 inchi costă 76.933 euro plus TVA. La aceşti bani mai trebuie să adăugaţi 17.462 euro plus TVA, suportul motorizat de podea. Acesta îi permite televizorului să se mişte după cei care în stau în faţă, în funcţie de poziţia adoptată de aceştia. Nu doar preţul îl face un obiect extravagant: împreună cu suportul, BeoVision 4 cântăreşte aproape o jumătate de tonă, deci cineva care locuieşte la bloc s-ar putea să fie nevoit să se mute undeva unde o podea poate susţine aşa ceva...

Există şi opţiuni de televizoare mai accesibile, dar preţul va fi mereu peste medie, deoarece calitatea Bang & Olufsen a avut mereu un preţ al său. Un Beo Vision 10, cu diagonala de 46 de inchi costă 5.716 euro plus TVA. Din punctul de vedere al sunetului, celebrele difuzoare circulare BeoLab 5 costă 7.925 euro plus TVA, iar cel mai nou accesoriu pentru iPhone şi iPad, BeoSound 8, un docking station cu difuzoare care sună parcă incredibil de bine, costă 845 euro plus TVA.

Bang & Olufsen nu a avut cum să ocolească marea criză economică de acum câţiva ani, iar acum compania este pe revenire. Probabil că proiectele abandonate acum câţiva ani vor fi reluate în curând, pentru că în uzină nu am avut acces într-o secţiune destul de mare, unde se pare că se construiesc momentan prototipuri şi modele noi, ce vor fi lansate anul viitor. Pe viitorul mediu şi îndepărtat lucrurile par să sune şi mai bine pentru danezi, care vor fi parteneri în evoluţia sistemelor de entertainment pentru maşini. Oamenii îşi vor împărtăşi live, din maşini, preferinţele muzicale prin intermediul unor aplicaţii de genul iCloud, prin internet. Iar cei care îşi vor permite, vor asculta muzica redată de sisteme audio ultra-performante construite în Danemarca.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Struer,
Danemarca,
sediu
/business-hi-tech/reportaj-sunetele-care-alunga-criza-9016038
9016038
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.