Plusurile şi minusurile aduse de camerele foto mirrorless

Autor: Andrei Gîrbea Postat la 14 iunie 2012 3116 afişări

Cu toţii ne dorim să avem posibilitatea de a face fotografii excelente cu un efort minim, chiar şi în condiţii mai dificile de iluminare, însă fără a fi nevoiţi să cărăm kilograme întregi de echipament. Camerele foto mirrorless sunt exact soluţia care ne poate ajuta. Dispozitivele din această gamă au câştigat popularitate în ultimii ani, oferind cumpărătorilor posibilitatea de a realiza fotografii de calitate, asemănătoare celor realizate cu aparate DSLR medii, însă într-un format mult mai compact, mai uşor de transportat şi în general mai simplu de utilizat.

Dezavantajele camerelor foto mirrorless

Deşi lista avantajelor este impresionantă, nici cea a potenţialelor neajunsuri nu e de lepădat. Tocmai din cauza îndepărtării oglinzii şi componentelor conexe, camerele din acest segment nu mai oferă un vizor optic, de aceea vom fi nevoiţi să utilizăm în permanenţă displayul camerei pentru a realiza fotografii. Iar ecranele LCD, nici măcar cele utilizate pe modelele de ultimă oră, nu pot reda imaginea la fel de fidel precum un vizor optic.

Un alt aspect ar fi cel legat de obiective. După cum scriam mai sus, aparatele mirrorless folosesc un tip aparte de obiective, iar în prezent există foarte puţine opţiuni pe care un potenţial cumpărător le-ar putea alege. Iar obiectivele destinate DSLR-urilor în general nu sunt compatibile cu mirrorless-urile, deşi există anumite adaptoare ce pot fi utilizate de către cei ce doresc cu adevărat să apeleze la acestea.

Un ultim aspect deranjant poate fi mărimea senzorului, deoarece, după cum scriam şi mai la început, aparate mirrorless cu senzori Full-Frame accesibile sunt încă un domeniu al viitorului. Nu trebuie să uităm, totuşi, că aceste camere foto nu se adresează profesioniştilor în domeniu, ci sunt doar o alternativă mai compactă şi mai uşor de transportat a unor DSLR-uri medii.

Unde se trage linia?

Atunci când punem în paralel avantajele şi dezavantajele acestui tip de camere foto, vom observa că aparatele mirrorless vor fi apreciate în special de către fotografii entuziaşti, de către cei ce doresc posibilitatea de a realiza rapid fotografii de calitate în vacanţe sau drumeţii, însă cu o cameră uşor de cărat, nu cu un DSLR monstruos. Tocmai de aceea camerele foto de acest tip sunt o alternativă a DSLR-urilor entry-level sau mainstream, dar nu se adresează fotografilor profesionişti sau utilizării în studio, din motive evidente (senzor mai mic, obiective puţine şi nu prea performante, modalităţi reduse de control manual).

Pe piaţă există diverse modele de aparate foto mirrorless, nu le vom analiza în detaliu în acest moment. Dacă sunteţi totuşi interesaţi de astfel de camere foto, sfatul meu este să vă îndreptaţi spre modelul ce oferă cel mai mare senzor (de preferat APS-C - oferit în acest moment de seriile Sony Nex şi Samsung NX, sau Micro Four Thirds - oferit de camerele Panasonic Lumix DMC şi Olympus PEN) şi cele mai bune performanţe optice în condiţii dificile de iluminare, atât timp cât se încadrează în bugetul dumneavoastră; pentru că aparatele mirrorless nu sunt ieftine, având în general preţuri cuprinse între 2.000 şi 3.000 de lei, dar putând sări şi de pragul de 5.000 de lei. Obiectivele sunt şi ele un punct critic, însă majoritatea utilizatorilor vor fi mulţumiţi cu obiectivele de kit oferite de producători, unele mai bune decât echivalentele lor întâlnite pe DSLR-urile ieftine.

Şi nu uitaţi că aparatele mirrorless sunt încă la început de drum, dar au evoluat foarte mult în ultimii 2-3 ani. Tocmai de aceea mă aştept să auzim lucruri tot mai bune despre modelele din acest segment în viitorul apropiat.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/plusurile-si-minusurile-aduse-de-camerele-foto-mirrorless-9723604
9723604
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.