Cat de in urma suntem cu conectarea la internet

Postat la 24 mai 2010 68 afişări

Gradul de penetrare a serviciilor de internet depaseste cu mult pragul de 50% din populatie in multe dintre pietele dezvoltate din lume. Pentru noi insa va mai dura probabil zece ani pana cand vom ajunge la pragul respectiv.

Pe langa cresterea vitezelor de acces, diminuarea tarifelor lunare pentru internet este unul dintre elementele cheie din strategia operatorilor de servicii de internet pentru a castiga utilizatori deveniti tot mai sensibili la factorul pret. Astazi, costul unui abonament de baza pentru internet este situat in jurul a 5 euro, sensibil mai mic decat suma platita in urma cu cativa ani. RCS&RDS, spre exemplu, ofera servicii de internet incepand cu sapte euro pe luna, Romtelecom aplica tarife cuprinse intre trei si noua euro, iar abonamentele UPC variaza intre 5,5 si 13 euro. Mai mult, Romtelecom a decis sa vanda acelasi serviciu la preturi diferite, in functie de competitia existenta intr-o anumita localitate, adaptand astfel oferta in functie de specificul regional.

"Focusul pentru acest an este internetul, zona in care va fi concentrata o mare parte a investitiilor de 30 de milioane de euro planificate pentru 2010", spune Severina Pascu, directorul financiar al UPC, observand ca piata cere viteze din ce in ce mai mari la preturi cat mai reduse.

Intre timp, o expansiune poate mai puternica va cunoaste in urmatorii ani internetul mobil, pe masura ce numarul clientilor de telefonie mobila si al posesorilor de mobile cu acces la internet este tot mai mare. "2010 va fi anul internetului mobil", aprecia nu demult Dan Virto-peanu, directorul general al Voxline Communication. In acest caz, gradul de penetrare este aproape comparabil cu cel al internetului fix, ajungand la o medie de aproximativ 20 de procente, daca sunt luate in calcul datele anuntate anterior de Orange si Vodafone - 22%, respectiv 17,2% de utilizatori de internet mobil in Romania, din numarul total de 29 de milioane de abonamente si cartele de telefonie mobila, mult peste nivelul populatiei. Iar daca estimarea ca unul din trei romani va intra anul acesta online prin intermediul telefonului mobil se adevereste, internetul fix ar putea fi chiar depasit.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
internet,
conexiuni
/business-hi-tech/new-media/cat-de-in-urma-suntem-cu-conectarea-la-internet-6158309
6158309
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.