La o cafea cu Obi-Wan Kenobi in propria sufragerie! Ce va pregatesc hologramele peste 10 ani

Autor: Roxana Cristea Postat la 16 ianuarie 2011 79 afişări

Cine nu si-ar dori sa aiba in sufragerie eroii preferati de la Hollywood in marime reala sau sa stea fata in fata cu persoana cu care vorbeste la telefon? Sau cum ar fi sa asiste pe un stadion din Londra la un meci de fotbal desfasurat in America de Sud? Hologramele vor face posibile aceste lucruri in mai putin de zece ani.

Pe lista specialistilor IBM figureaza si baterii care se incarca in contact cu aerul, programe IT ce pot informa exact unde si cand se vor produce ambuteiaje rutiere, generarea de informatii despre mediu prin intermediul unor senzori din smartphone-uri si masini sau alimentarea oraselor cu energie obtinuta din caldura degajata de serverele de date. "Acestea sunt toate obiective indraznete, iar intr-o perioada dominata de pesimism, o doza mica de optimism tehnologic nu este rea", a comentat Paul Saffo, director operational al diviziei de prognoza la compania de consultanta Discern din San Francisco.

Daca tehnologia holografica va fi utilizata la filme, jocuri si divertisment, ea va fi un mediu promitator si pentru arhitectura, armata si inginerie. Spre exemplu, compania Zebra Imaging din Austin, Texas, vinde printuri holografice. La prima vedere, acestea arata ca niste foi obisnuite din plastic, dar sunt activate de un dispozitiv LED. Apoi, cu ajutorul laserului, "revin la viata", explica Al Wargo, directorul executiv al companiei. Asa apare fie un model de cladiri complicate, fie o retea complexa de conducte si echipamente mecanice. Nu este necesara purtarea unor ochelari speciali pentru a privi printurile holografice, care costa de obicei intre 1.000 si 3.000 de dolari fiecare. Principalul client al Zebra este Departamentul Apararii al Statelor Unite, care cumpara imagini holografice ale campurilor de lupta din Irak si Afganistan.

De asemenea, Zebra are printre clienti si companii cum este FMC Technologies din Houston, care utilizeaza holograme pentru marketingul in domeniul petrolier. Adam Andrich, director de marketing la FMC, spune ca hologramele sunt folosite atunci cand compania vrea sa prezinte la expozitii echipamente ce cantaresc zeci de tone. "Hologramele sunt atat de realiste, incat de fiecare data cand le expunem, oamenii incearca sa le atinga", a spus el.

Imaginile holografice isi pot gasi o utilizare larga printre arhitecti si ingineri. Tina Murphy, inginer proiectant la HNTB din Indianapolis, o companie de consultanta pentru arhitectura si inginerie, a spus ca deja foloseste simulari 3D pe computer, insa hologramele o pot ajuta sa isi comunice ideile mai clar pentru clienti. In plus, potrivit lui Jared Smith, senior vicepresedinte la Parsons Brinckerhoff din Seattle, o firma de inginerie, urbanism si arhitectura, hologramele sunt o alternativa ieftina la modelele fizice voluminoase din lemn si polistiren, adesea fragile. "Le arunci intr-un dosar si le transporti", a adaugat el, completand ca atunci cand ai nevoie sa faci prezentarea de pe holograma a unui proiect, doar trebuie sa pornesti laserul si cladirile in trei dimensiuni apar instantaneu.

Keren Bergman, profesor la Universitatea Columbia din New York, lucreaza la posibilitatea de a trimite holograme pe distante mari, prin internet. Bergman colaboreaza cu Nasser Peyghambarian de la Universitatea din Arizona, de care am pomenit mai sus, iar activitatile lor de cercetare sunt finantate de National Science Foundation. Keren Bergman isi doreste ca intr-o zi sa-si poata apela cunoscutii din orice colt al lumii, din laboratorul ei, printr-o aparitie holografica, la fel cum Alexander Graham Bell l-a abordat pe Thomas Watson in 1876, cu un apel telefonic istoric, spunandu-i, simplu, "Domnule Watson, veniti aici, as dori sa va vad!".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/la-o-cafea-cu-obi-wan-kenobi-in-propria-sufragerie-ce-va-pregatesc-hologramele-peste-10-ani-7871036
7871036
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.