Tehnologie la puterea a treia

Autor: Ana Raduta Postat la 24 februarie 2012 31 afişări

Ştiri citite mai întâi pe Facebook şi Twitter, aplicaţii descărcate din “nori”, holograme şi comunicare cotidiană bazată în primul rând pe elemente vizuale. Comportamentul şi exigenţele consumatorului hi-tech se schimbă într-un ritm uluitor. Vor putea inovaţiile să ţină pasul cu el?

Acesta crede că în următorii doi-trei ani aproximativ 30% dintre clienţii Cisco vor utiliza sistemele de cloud computing în România. Toate datele arată că piaţa locală este pregătită pentru a trece la această etapă, în condiţiile în care ocupăm unul dintre primele locuri la nivel mondial după viteza conexiunilor la internet, iar de infrastructura necesară dispunem deja. De altfel, şi pentru celelalte inovaţii tehnologice piaţa de aici este una plină de oportunităţi, la fel cum sunt, în principiu, toate ţările din zona BRIC.

Pe aceeaşi idee a eficientizărilor de costuri şi a evitării timpilor morţi va fi creat totul de acum încolo. "În această ecuaţie, dimensiunea video are un rol extrem de important", subliniază Ganser. Videoconferinţele, care au devenit deja procedură de rutină în toate companiile, sunt doar primul pas, utilizatorii acestora aşteptând acum momentul când vor putea avea întâlniri cu holograma interlocutorului. Companiile au început să apeleze la videoconferinţe încă din primul an de criză, scăzând astfel considerabil costurile deplasărilor în interes de serviciu. În loc să plătească bilete de avion, camere la hotel şi diurne, uneori, chiar pentru mai mulţi angajaţi deodată, organizau şedinţele la sediu prin intermediul acestui sistem. În România teleprezenţa funcţionează şi în sistemul sanitar, în zeci de spitale coordonate central de la Floreasca din Bucureşti. Practic, orice bolnav aflat într-unul dintre spitalele respective, indiferent de oraşul în care se află, poate primi o a doua opinie sau poate fi consultat prin intermediul acestui sistem video de medicii spitalului Floreasca.

Dacă nu demult ne întrebam ce mai poate apărea nou şi până unde se mai poate merge cu inovaţiile, acum se pare că inginerii IT nu au încetat niciodată să lucreze la următorul produs revoluţionar. Pentru mulţi, rapiditatea cu care gadgeturile au ajuns să pună stăpânire pe viaţa noastră şi să ne modifice ritmul de a face lucrurile aşa cum eram obişnuiţi poate fi dezarmant. Nu mai târziu de acum o jumătate de an, Foxconn, cel mai mare producător de electronice şi componente IT din lume, anunţa că va înlocui până în 2014 oamenii din fabrici cu peste un milion de roboţi. Potrivit unui studiu realizat de Cisco în 2011, dacă în 2010 planeta avea 6,8 miliarde de locuitori şi 12,5 miliarde de dispozitive conectate la internet, în 2015 ar trebui să ajungem la 7,2 miliarde de oameni şi 25 de miliarde de dispozitive conectate la internet. Numărul acestora se va dubla până în 2020, în timp ce numărul celor care populează planeta va ajunge la 7,6 miliarde. La o asemenea "epidemie" tehnologică, inginerii de profil trăiesc o permanentă provocare profesională, iar România ar putea fi una dintre ţările care vor beneficia în premieră de următoarele inovaţii. "Aveţi o piaţă bună pentru asta. Multe produse şi servicii au fost testate în România. Din acest punct de vedere, România este un mediu foarte bun pentru pionierat", conchide Ganser.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tehnologie,
cisco,
michael ganser,
it
/business-hi-tech/it/tehnologie-la-puterea-a-treia-9337948
9337948
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.