Startul investitiilor in software - nu mai suntem doar ieftini, ci si buni executanti

Postat la 18 noiembrie 2010 67 afişări

Multa vreme, Romania a fost considerata una dintre cele mai fierbinti destinatii de outsourcing din Europa Centrala si de Est. Deschiderea in tara a tot mai multor centre de cercetare si dezvoltare de soft, cu Intel drept cel mai recent exemplu, a marcat insa trecerea la nivelul urmator: nu mai suntem cautati numai fiindca suntem ieftini si buni executanti.

"Piata s-a transformat dintr-o destinatie de outsourcing intr-una dintre cele mai interesante destinatii pentru cercetare si dezvoltare la costuri competitive", sustine Eugen Schwab-Chesaru, managing director al companiei de analiza si consultanta Pierre Audoin Consultants pentru Europa Centrala si de Est. Si exista perspective de extindere in aceasta zona. Enea Romania, spre exemplu, care numara in biroul de cercetare si dezvoltare 150 de specialisti IT, are in plan sa mai angajeze anul viitor inca aproximativ 30 de oameni, odata cu expansiunea proiectelor la care lucreaza.

"Facem R&D atat pentru compania-mama, cat si pentru clienti externi, in special din domeniul telecomunicatiilor. Ne pregatim insa sa atacam si zona Linux in urmatoarea perioada", sustine Bogdan Putinica, directorul executiv al companiei. Pentru anul acesta se asteapta la o crestere de 22% a afacerilor, pana la peste 5 milioane de euro, din care 17% profit. Totodata, va fi inaugurat la inceputul lui 2011 un nou centru unde vor lucra 20 de oameni, de asta data in Moldova, la Chisinau, desi planurile vizau initial Iasiul, zona care intre timp si-a pierdut o parte dintre avantajele competitive, mai ales ca a devenit din ce in ce mai aglomerata.

Intrarea Enea pe piata n-a fost insa facuta de la zero, asemenea cazului Intel. Enea a cumparat compania IP Devel de la Adecco, antreprenorul Putinica fiind astfel implicat in decursul a cativa ani in doua tranzactii cu nume mari din Europa. "Acum, procesul de rebranding s-a incheiat si suntem cu ochii pe oportunitati de extindere", spunea saptamana trecuta, intr-un interviu pentru BUSINESS Magazin, Per Akerberg, directorul executiv al Enea, in conditiile in care numai 20% din incasarile filialei locale provin din Romania.

In opinia suedezului, Romania a fost cea mai buna alegere pentru un centru de cercetare si dezvoltare, intrucat pe lista se aflau initial China, unde existau niste impedimente legale, Rusia, unde s-au lovit de probleme cu autoritatile, Polonia, unde costurile s-au dovedit prea mari, si India, unde era nevoie de management strain, iar fluctuatia de personal s-a dovedit destul de ridicata. "Intre Romania si Suedia, spre exemplu, discrepantele culturale sunt mici, iar specialistii IT au o gandire foarte asemanatoare", adauga Akerberg. Prin comparatie cu China sau India, Romania este in continuare mai scumpa. "Totusi, am devenit o zona oportunista de cost intr-o zona bazata foarte mult pe cunostinte si abilitati foarte bune de IT", completeaza Putinica.

Adobe a intrat in Romania tot printr-o achizitie, cea a companiei InterAKT, ajungand in prezent la o echipa de 160 de oameni, din care 130 dedicati cercetarii si dezvoltarii software. "Planul este de extindere a echipei cu 40-50 de oameni in fiecare an", dezvaluie Alexandru Costin, directorul executiv al Adobe Romania. Aici este cel mai mare centru de R&D din Europa al companiei americane, urmat de cel din Germania, care numara in jur de 80 de specialisti IT, si alte doua mai mici, in Moldova si Israel, cu cate 10 angajati fiecare.

"Romanii au fost multa vreme obisnuiti sa execute si atat", constata Costin, insa creativitatea a ajuns in ultima vreme la mare pret. Pe ea a mizat anul acesta si SAP, cel mai mare producator de solutii pentru gestiunea afacerilor din lume, care a inaugurat de asemenea la Bucuresti un centru de cercetare si dezvoltare, axandu-se cu precadere pe specialisti in matematica. "Avem in prezent 10 oameni in centrul respectiv si angajam in permanenta", spune Valentin Tomsa, directorul SAP Romania, despre consultantii pe care ii cauta in continuare.

"Centrele de cercetare si dezvoltare sunt sustenabile doar atata vreme cat nu sunt de dimensiuni foarte mari, de peste 500 de oameni", comenteaza Eugen Schwab-Chesaru. Pe de-o parte, plaja de specialisti nu este deocamdata foarte mare, iar pe de alta parte, atat de multi specialisti IT nu pot fi concentrati intr-o singura echipa, pentru ca se creeaza o ruptura pe piata. Date exacte despre cati romani lucreaza in centre R&D sau cat de mare este piata in sine nu exista, si nici interes pentru studii care sa determine care este situatia curenta nu se vede. Un lucru este cert: chiar si atunci cand au un grad de specializare ridicat, IT-istii nostri sunt cu 20-30% mai ieftini decat cei din alte tari din regiune - "ceea ce nu inseamna decat ca Romania are toate sansele sa mai vada in urmatorii ani si alte companii care incep sa faca aici cercetare si dezvoltare", conchide Chesaru.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Intel,
centre de cercetare,
Romania
/business-hi-tech/it/startul-investitiilor-in-software-nu-mai-suntem-doar-ieftini-ci-si-buni-executanti-7712003
7712003
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.