Silicon Valley de România

Autor: Anca Barbulescu, Ioana Matei Postat la 26 iunie 2013 2054 afişări

Un Silicon Valley românesc este o idee dezbătută de aproape un deceniu, dar niciodată concretizată. Câteva planuri deja puse pe hârtie promit însă transformarea clujului într-un hub de antreprenoriat în domeniul tehnologiei.

Mai mult, adaugă tot el, odată ce proiectul Innovation City va porni şi va fi dezvoltat, este posibilă inclusiv relocarea acolo a unor afaceri din alte colţuri ale ţării, atrase fiind de accesul mai facil la resurse umane specializate şi chiar la investiţii. Logica alegerii oraşului pentru acest proiect este faptul că „în prezent, Clujul este cel mai mare exportator de servicii IT din România, cu toate că Bucureştiul este pe primul loc după cifra de afaceri în domeniu, în mare parte din afaceri cu statul„, completează directorul executiv al Cluj IT Cluster.

PUNEREA PE ROATE A UNUI PLAN ATÂT DE AMBIŢIOS necesită însă destul de mult timp. Momentan, companiile din cluster se concentrează pe proiectele mai mari care ar contribui la construirea Cluj Innovation City, cu finanţare din fonduri europene şi naţionale pentru cercetare şi dezvoltare. Până în 2017, „hub-ul de la Cluj va deveni unul dintre cei mai importanţi furnizori de proiecte şi servicii IT din Europa de Est„, apreciază Alexandru Tulai,  întrucât măsurile pe care le propune vor duce atât la creşterea volumelor companiilor IT deja membre, dar şi a întregii economii clujene. Există însă şi riscuri în toată această poveste: dependenţa atât de mare de guvern şi de autorităţile locale ar putea da o parte dintre aceste planuri peste cap.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/it/silicon-valley-de-romania-11025642
11025642
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.