Radiografia Mobile World Congress 2013 - Barcelona, între austeritate şi tehnologie

Autor: Razvan Muresan Postat la 04 martie 2013 68 afişări

Lansările de produse revoluţionare, semnările de parteneriate şi lobby-ul pe lângă autorităţi pentru o legislaţie mai puţin aspră nu au alungat austeritatea de la Barcelona. Deşi cel mai mare eveniment de comunicaţii mobile al anului, Mobile World Congress, a adus oraşului 300 de milioane de euro în doar o săptămână, fericirea n-a ţinut prea mult.

PRUDENŢA EXCESIVĂ ANUNŢATĂ PENTRU 2012 ÎN EUROPA RIDICĂ SEMNALE DE ALARMĂ PENTRU ERICSSON ŞI HUAWEI, principalii jucători de pe piaţa de echipamente de comunicaţii din lume. Lupta între suedezi şi chinezi este mai mult decât dură, dat fiind că supremaţia Ericsson este tot mai mult pusă la îndoială. Asiaticii au raportat creşteri de peste 10% ale veniturilor şi de 33% ale profitabilităţii anul trecut în pofida faptului că Huawei are dificultăţi privind accesul pe piaţa din SUA. Tocmai pe acest fond, Ericsson a anunţat la Barcelona că va furniza echipamente destinate reţelelor 4G/LTE operatorului Telefonica - brandul O2 deserveşte peste 23 de milioane de abonaţi în Marea Britanie, ceea ce ar urma să-i întărească poziţia de lider. "Suntem lideri de piaţă în infrastructura mobilă, cât numerele doi şi trei la un loc, suntem primii în operaţiuni de suport şi în servicii. Există diferiţi concurenţi în fiecare piaţă şi de aceea trebuie să evoluăm", spunea Hans Vestberg, CEO-ul Ericsson. Suedezii au semnat şi un parteneriat cu producătorul de software SAP pentru a livra companiilor soluţii cloud prin intermediul operatorilor telecom.

Până la finalul lui 2013, mai bine de jumătate din telefoanele livrate la nivel mondial vor fi smartphone-uri, pe seama preţurilor în scădere, anticipează Vestberg. Tot până la sfârşitul anului, numărul utilizatorilor de internet mobil îl va depăşi pe cel al utilizatorilor clasici, iar până în 2018 veniturile operatorilor telecom provenite din date le vor depăşi pe cele din voce, conform PwC. Democratizarea telefoanelor inteligente a fost consfinţită tot la Barcelona unde sistemul de operare Firefox OS a obţinut public sprijinul operatorilor. 17 dintre ei susţin iniţiativa Mozilla, iar primele telefoane vor apărea pe piaţă până la finele anului. LG va produce pentru început dispozitivele, iar Alcatel One Touch, ZTE şi Huawei se vor alătura din 2014. Platforma se pliază mai ales pe modele low-cost care ţintesc clasa mijlocie, iar noile telefoane vor apărea, în primă fază, pe pieţele din Brazilia, Columbia, Ungaria, Mexic, Muntenegru, Polonia, Serbia, Spania şi Venezuela. Operatorul Telefonica va fi primul care va susţine Firefox OS pentru început pe pieţele din America Latină. America Movil, Deutsche Telekom, Etisalat, Smart, Sprint şi Telecom Italia şi-au anunţat sprijinul încă de vara trecută.

"Viitorul este acum", spunea la Barcelona Miguel Blocjstrand, şeful diviziei de dispozitive conectate din cadrul Ericsson, cu trimitere la felul în care aparatele se conectează deja între ele şi deci la "împreunarea dintre lumea reală şi cea virtuală", dar şi la faptul că în actualul context economic fiecare decizie strategică luată în prezent poate schimba total felul în care va arăta viitorul.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mwc 2013,
barcelona,
spania,
austeritate,
proteste
/business-hi-tech/it/radiografia-mobile-world-congress-2013-barcelona-intre-austeritate-si-tehnologie-10631674
10631674
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.