Programatorii amenintati de concedieri

Postat la 31 martie 2009 119 afişări

Se intoarce roata, constata companiile din IT. Daca pana nu de mult, angajatorii isi gaseau cu greu programatori si specialisti calificati la preturi rezonabile, situatia economica dificila a crescut oferta de angajati din domeniu si le-a temperat acestora pretentiile salariale.

“Chiar daca oferta de specialisti din domeniul IT a crescut in ultima perioada, aceasta nu inseamna insa ca a crescut si calitatea fortei de munca”, apreciaza Alexandru Costin, directorul Adobe Romania, sustinand ca pana acum au avut loc mai curand restructurari in care angajatii disponibilizati au fost cei cu probleme de performanta sau de integrare in colectiv.

Daca pentru unele posturi, cum ar fi cele din departamentele de suport tehnic, angajatorii constata o crestere a numarului de candidati, programatorii sunt in continuare mai dificil de recrutat, cei mai multi dintre ei preferand sa ramana la locul de munca actual din motive de stabilitate.

“O schimbare vizibila fata de anii trecuti tine insa de atitudinea candidatilor fata de astfel de posturi si de pretentiile lor in ce priveste pachetul salarial”, observa Madalina Teodorescu, director de resurse umane in cadrul Gecad ePayment, care are 30 de specialisti IT, adica jumatate din numarul total de angajati. Pe ansamblu, grupul Gecad, din care pe langa ePayment mai fac parte si Axigen, Gecad Net si Gecad Software, numara peste 160 de angajati, din care 45% specialisti IT. Daca pana acum solicitarile salariale erau cu 20% mai mari fata de nivelul de la fostul loc de munca al candidatilor, spune Teodorescu, acum programatorii par a fi de acord sa-si schimbe locul de munca pentru acelasi salariu, daca noul loc de munca este mai stabil. Strategia de recrutare a Gecad ePayment e destul de rezervata pentru acest an, numarul anga jatilor urmand sa creasca usor, aproape exclusiv in randul posturilor tehnice.

“Este mai degraba o schimbare de mentalitate a celor care cauta un nou loc de munca”, confirma Liviu Dan Dragan de la TotalSoft, companie cu peste 350 de angajati, din care 90% sunt specialisti IT, aici fiind inclusi, pe langa programatori, si angajatii din departamentul de implementare sau analistii. “Criteriul principal care determina un specialist IT sa-si schimbe locul de munca era oferta salariala, dar acum, argumentul cel mai important il reprezinta stabilitatea angajatorului”, spune Dragan.

In acelasi timp, concurenta mai mare pentru un post ii determina pe candidati sa fie mai pregatiti atunci cand se prezinta la interviul de angajare. In cazul Adobe Romania, unde lucreaza in prezent 105 angajati, iar echipa s-a extins cu 30-40 de oameni anual, oferta salariala se face in functie de competentele candidatului, determinate in urma unui interviu si a unor probe practice, fara a tine seama in mod neaparat de pretentiile salariale ale acestora. Negocierea nu se mai poarta din perspectiva pretentiilor materiale, in schimbul carora angajatul va avea de indeplinit anumite responsabilitati, ci invers, constata si Bogdan Putinica de la Enea Romania. “Este clar ca avantajul a trecut de partea angajatorului, iar postul de programator nu mai este <caldut>, ferit de problemele din economie”, conchide Madalina Teodorescu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/it/programatorii-amenintati-de-concedieri-4099886
4099886
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.