PlayStation Vita: gaming mobil pentru entuziaşti

Autor: Andrei Gîrbea Postat la 23 martie 2012 59 afişări

Pentru împătimiţii jocurilor virtuale, numele PlayStation nu necesită o introducere. În spatele său se ascunde o lungă linie de produse destinate unui singur lucru: gaming-ul la cel mai înalt nivel. Iar noul venit în familie, PlayStation-ul Vita, nu face rabat de la regulă şi promite să ducă gaming-ul mobil pe culmi încă neatinse.

PlayStation Vita nu este doar o consolă portabilă, în miniatură, ci un dispozitiv ceva mai complex: poate fi utilizat pentru a intra pe internet (chiar dacă browser-ul web este limitat şi lent) pentru a accesa servicii sociale (Facebook, Twitter, Foursquare), pentru a asculta muzică sau a viziona filme. Sony încearcă să dezvolte şi propriile servicii care să permită jucătorilor să interacţioneze şi să comunice cu alţi posesori de PS Vita, precum near sau party.

Cu toate acestea, PSV rămâne în primul rând un dispozitiv creat pentru gaming. Iar pentru a înlesni accesul cumpărătorilor la mult doritele jocuri, compacta consolă este legată la magazinul online al celor de la Sony: PlayStation Store. Astfel, există două moduri de a achiziţiona jocuri: fie din magazinele clasice, caz în care jocurile vin pe câte un card special conceput de Sony pentru Vita (pe fiecare card încape un singur joc), fie prin intermediul magazinului PS Store, caz în care jocul este descărcat direct pe consolă şi salvat pe cardul de memorie aferent.

Utilizatorii din România nu au oficial acces la PS Store, cel puţin pentru moment. Aşadar, singura soluţie pentru a cumpăra jocuri rămân magazinele autohtone şi astfel cardul pentru stocarea informaţiilor devine un accesoriu oarecum dispensabil (util doar pentru muzică, filme). PlayStation Vita este disponibil în România în două versiuni: cea de bază, Vita Wi-Fi, care costă circa 1.150 de lei, şi cea de top, Vita 3G, care costă aproximativ 1.450 de lei. Între ele există o singură diferenţă: cea din urmă vine cu un slot 3G pentru conexiuni de date (aşadar, nu şi de voce, PSV-ul neputând fi folosit şi ca telefon). La acestea se adaugă cel puţin 90 de lei pentru un card destinat stocării conţinutului şi costurile jocurilor, între 100 şi 250 de lei pentru titlurile importante.

Astfel, Playstation Vita nu este deloc o jucărie ieftină. Chiar şi aşa, a fost primit foarte bine în România: cei de la Flanco au declarat că au vândut circa 150 de bucăţi încă din ziua lansării şi se aşteaptă să vândă circa 4.000 de unităţi pe parcursul întregului an.

Una peste alta, Vita este cu siguranţă cel mai capabil dispozitiv mobil de gaming al momentului şi o jucărie pe care mulţi şi-ar dori-o, mari şi mici. Rămâne doar problema timpului necesar pentru a vă putea bucura de toate detaliile jocurilor pe PSV. Preţul său de achiziţie şi costurile ulterioare (achiziţionarea de noi jocuri) vor avea însă cu siguranţă un cuvânt de spus, iar dacă nu eşti cu adevărat un gamer înrăit sau un fan al consolelor pentru care bugetul nu este un factor important, consider ca îţi va fi destul de greu să justifici achiziţionarea unui PlayStation Vita altfel decât prin "îl vreau!".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT&C,
PS Vita,
Sony
/business-hi-tech/it/playstation-vita-gaming-mobil-pentru-entuziasti-9427241
9427241
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.