Om vs. masina. Cum au ajuns calculatoarele sa-si invinga creatorii

Autor: Roxana Cristea Postat la 24 martie 2011 524 afişări

Prima victorie a unui calculator in fata unui om a avut loc acum 15 ani la un meci de sah. Anul acesta masinariile au recidivat, de data aceasta la un concurs de cultura generala. Mai poate bate omul masina? Sau de fapt victoria lui e insusi faptul ca a reusit sa fabrice o masina care sa-l intreaca pana si pe el?

De atunci au avut loc mai multe partide de sah intre oameni si calculatoare, rezultatele fiind favorabile de cele mai multe ori pentru masinarii. Anul trecut un robot care rula pe un calculator nici macar foarte performant, "Chess Terminator", l-a batut pe campionul mondial Vladimir Kramnik din Rusia. Un alt meci memorabil este cel din 2005, cand un supercalculator numit Hydra, construit in Abu Dhabi, l-a umilit pe Michael Adams, unul din cei mai buni jucatori de sah ai lumii la acea vreme.

Watson este doar un exemplu recent ce arata evolutia fenomenala pe care calculatoarele au avut-o in ultima perioada. Insa nu este singurul. Oamenii de stiinta au dezvoltat aparate din ce in ce mai puternice, folosite indeosebi in cercetare. Cel mai puternic calculator din lume este in prezent Tianhe-1A. Lansat in 2010, acesta ruleaza 2,5 mii de miliarde de operatiuni pe secunda si este folosit in China pentru prospectiuni petroliere si proiectare in domeniul aviatiei. Guvernul american planuieste deja sa creeze in urmatorii ani un calculator de 1.000 de ori mai puternic fata de Tiahne-1A.

Daca actualele computere evolueaza in universul petascalei (performante de peste un petaflop - un cvadrilion de operatiuni pe secunda), proiectul american, aflat in lucru la Departamentul Energiei si Administratia Nationala pentru Securitate Nucleara, va trece in universul exascalei (o crestere de o mie de ori peste nivelul petascalei), urmand sa fie realizat in 2018-2020 si sa fie capabil sa numere toate stelele din univers in 20 de minute. Bugetul alocat incepand din 2012: 126 de milioane de dolari.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT&C,
victorie,
calculatoare,
Watson
/business-hi-tech/it/om-vs-masina-cum-au-ajuns-calculatoarele-sa-si-invinga-creatorii-8074255
8074255
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.