Laptopuri pentru împătimiţii jocurilor pe calculator

Autor: Andrei Gîrbea Postat la 18 mai 2012 85 afişări

Pentru cei mai mulţi dintre noi, laptopul a înlocuit de ceva timp cutia pătrăţoasă de lângă birou, în rolul său de computer personal. Iar în ultimii ani, laptop-urile au evoluat de la stadiul de simple computere portabile la cel de dispozitive în primul rând performante şi abia în al doilea uşor de mutat de colo-colo. Un astfel de laptop este şi Asus-ul G75, o maşinărie creată pentru împătimiţii jocurilor pentru PC sau pentru cei ce îşi doresc un notebook suficient de puternic pentru a face faţă chiar şi celor mai complexe aplicaţii sau programe.

EXPERIENŢA UTILIZARII ZILNICE

Cu dotările hardware de ultimă generaţie de care dispune, mă aşteptam ca Asus-ul G75 să fie extrem de rapid în utilizarea zilnică şi acest lucru chiar se întâmplă. Laptop-ul este o plăcere de folosit pentru realizarea task-urilor uzuale, atât datorită vitezei sale, dar şi a ecranului calitativ. Însă îşi arată cu adevărat colţii atunci când este solicitat, prin intermediul unor aplicaţii mai complexe, precum un editor video/foto, o aplicaţie de randare 3D sau un joc de ultimă oră.

Că tot veni vorba de jocuri, am încercat o serie de titluri precum COD: Modern Warfare 3, Battlefield 3, NFS: Shift 2, Crysis 2 sau Dirt 3 şi toate au rulat fără probleme la rezoluţie nativă Full HD şi cu detaliile setate pe maxim. E drept, în modul 3D va trebui uneori să reduceţi puţin din acestea pentru a putea rula cursiv unele titluri mai pretenţioase, precum Crysis 2, însă ele de obicei pun probleme şi unor sisteme desktop puternice.

Aşadar, Asus-ul G75 face faţă cu brio cam tuturor jocurilor moderne actuale şi mă aştept ca titlurile anilor viitori să nu îl pună nici ele prea uşor cu botul pe labe. Odată cu trecerea timpului va trebui însă să mai reduceţi detaliile sau chiar să scădeţi rezoluţia pentru a menţine o experienţă de joc impecabilă. Iar G75-ul ar trebui să reziste destul de mult alături de un potenţial cumpărător, pentru că nu este nici foarte zgomotos şi nici nu se încinge exagerat de mult în cazul utilizării intensive, ceea ce e de apreciat la un laptop ce va fi folosit din plin în fiecare zi.

Cei de la Asus s-au ocupat şi de performanţele sale audio, laptop-ul fiind dotat cu un sistem de sunet 2.1 (un subwoofer şi 2 tweetere) cu performanţe decente, dar şi cu ieşire audio pentru sisteme audio externe 5.1 sau căşti moderne. Nu în ultimul rând, trebuie menţionat că G75-ul se descurcă şi în utilizarea departe de priză, autonomia sa medie situându-se pe la două ore şi jumătate, dar variind între una şi patru, în funcţie de activităţile întreprinse.

Înainte de a încheia această scurtă trecere în revistă a Asus-ului G75, ar mai fi de remarcat un aspect, evident de altfel: un laptop de gaming reprezintă într-un final un echilibru între avantaje şi compromisuri. Împătimiţii jocurilor vor spune că un sistem desktop este o alegere mai sigură pe termen lung, componentele putând fi schimbate periodic cu altele noi şi în acelaşi timp un astfel de sistem va oferi întotdeauna performanţe superioare celor oferite de un notebook, chiar cu un preţ mai scăzut. Însă sistemele desktop sunt voluminoase, greu de transportat şi oarecum greu de alcătuit, tocmai de aceea probabil laptop-urile precum acest Asus G75, cu a lor mobilitate şi simplitate (le cumperi, le porneşti şi funcţionează), câştigă tot mai mulţi adepţi de la an la an.

În final, Asus-ul G75 este cu siguranţă un laptop pe care gamerii îl vor aprecia, dar nu numai ei. Preţul său este pe măsura performanţelor, versiunile existente în magazinele româneşti urmând să coste între 5.500 şi 9.000 de lei, în funcţie de configuraţie. Preţuri destul de greu accesibile, însă dacă veţi analiza puţin laptop-urile foarte performante oferite de competitori precum Alienware sau MSI în România, veţi observa că Asus-ul G75 are un cuvânt important de spus, oferind un bun raport între dotări, experienţa utilizării zilnice şi teancul de bani pe care îl veţi oferi în schimbul său. Un raport care a stat la baza popularităţii familiei ROG în anii trecuţi, atât în ţara noastră, cât şi la nivel mondial şi care rămâne o caracteristică dominantă şi a modelului anului 2012.


Citiţi mai multe articole ale lui Andrei Mihai Gîrbea pe http://www.andreigirbea.com/

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Asus-ul G75,
laptop,
notebook
/business-hi-tech/it/laptopuri-pentru-impatimitii-jocurilor-pe-calculator-9616276
9616276
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.