Internetul, acum si la volan

Postat la 14 iunie 2010 12 afişări

Internetul la volan este cea mai noua tendinta in lumea gadgeturilor auto, insa nici cele offline nu se lasa mai prejos: sistemele GPS si tehnologiile de crestere a sigurantei in trafic c`stiga in sofisticare aproape pe zi ce trece.

"Este de asteptat sa existe o deschidere tot mai mare in aceasta directie", mai afirma oficialii BMW Romania. Un serviciu similar urmeaza sa fie oferit si pe modelele Mini, cu acces la internet folosind un smartphone ca modem. "Vor fi disponibile o serie de aplicatii speciale pentru internet - precum Twitter sau Google Maps", completeaza reprezentantii companiei, adaugand ca acest sistem va fi disponibil in premiera si pentru Romania odata cu lansarea modelului Mini Countryman.

Dupa internet, urmatorul pas important va fi in directia Car to Car Communication si Car to Infrastructure Communication - un protocol de comunicare prin care informatii colectate de la alte automobile sau alte elemente de infrastructura din trafic vor fi transmise si procesate de automobilul propriu. Astfel, masina va primi informatii cu privire la drumul pe care urmeaza sa il parcurga: spre exemplu, semaforul poate informa soferul ce viteza ar trebui sa abordeze ca sa prinda culoarea verde sau o masina care vine din sens opus anunta ca in urmatorii 500 de metri va fi polei pe sosea.

Avand in vedere rapiditatea specifica dezvoltarii tehnologiei in ceea ce priveste comunicatiile si sistemele media, gadgeturile destinate autovehiculelor vor urma o traiectorie similara, sunt de acord specialistii. Cel mai bun exemplu: GPS-urile. Daca pana acum un an, la un GPS cel mai important lucru era calitatea hartii, in prezent conteaza restul de functionalitati ale aparatului. "Pe o perioada mai indelungata vor lua amploare produsele GPS cu specificatii mai avansate", spune Laura Samson, country manager pentru Romania, Bulgaria, Cehia si Slovacia in cadrul Mio Technology.

Utilizatorii nu se mai orienteaza catre produsele care ii ajuta sa mearga dintr-o localitate in alta; "practic, acum nu mai este importanta doar harta, ci informatiile suplimentare pe care le poate oferi dispozitivul, cum ar fi vremea, unde sunt locuri de parcare libere, unde se gaseste cel mai apropiat hotel sau care sunt obiectivele turistice dintr-un anumit oras", considera Samson. In momentul de fata, in aceasta regiune nu sunt raspandite masinile cu GPS incorporat in bord, asa incat oamenii isi procura separat sistemele GPS. Potrivit Laurei Samson, la un parc total de aproximativ 4,5 milioane de masini din Romania exista circa 250.000 de GPS-uri. Anul trecut, piata de GPS s-a ridicat la aproximativ 30.000 de unitati, iar in acest an, considera Samson, piata va ramane la acelasi nivel ca acela din 2009.

"Masina pe care mi-am cumparat-o are si sistem de navigatie inclus", marturiseste tanarul citat la inceputul articolului, ferm convins ca gadgeturile din masina ii sunt utile ca sa usureze sofatul si sa-l faca mai placut. "Spre exemplu, eu intru in masina, dau drumul la muzica, imi conectez telefonul la Bluetooth, pornesc GPS-ul si apoi plec la drum." Majoritatea producatorilor ofera posibilitati extinse de configurare a automobilului - de la elemente de design exterior si interior pana la diverse sisteme de siguranta. Spre exemplu, in cazul BMW Seria 7, numai pentru functiile de climatizare exista noua optiuni in lista de preturi. De asemenea, suplimentar exista pachete de design care se pot instala dupa achizitionarea automobilului. "Avem exemple in portofoliul de clienti care au investit peste 30% din pretul final al masinii in optionale. Exista posibilitatea chiar sa iti dublezi pretul automobilului prin optionalele selectate, iar noi intalnim situatia aceasta la varful de gama - BMW Seria 7 sau BMW Seria 6", adauga oficialii BM

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT&C,
GPS,
trafic,
masini
/business-hi-tech/it/internetul-acum-si-la-volan-6368755
6368755
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.