Dupa ani de zile in care a mizat pe romani, Microsoft trece pe filiera poloneza

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 01 noiembrie 2010 54 afişări

Odata cu venirea lui Ronald Binkofski la conducerea Microsoft Romania, modelul de conducere s-a schimbat: compania care ani de zile a angajat doar manageri romani numara acum doi expati la varf, ambii din Polonia. Si este posibil sa mai vina si altii.

Despre celelalte servicii ale companiei, Binkofski se multumeste sa spuna doar ca are in plan sa le extinda, ca parte a strategiei de crestere a companiei, care a incheiat anul trecut cu afaceri de 29,7 de milioane de euro, in scadere usoara de 0,6% de la 29,8 de milioane de euro din 2008 si profit de 5,1 de milioane de euro. Trebuie mentionat insa ca, intre timp, pe motiv ca piata nu este pregatita, n-au mai fost introduse consola de jocuri Xbox 360 si nici serviciile online Xbox Live, o potentiala sursa de crestere a incasarilor. Anul fiscal care se incheie la jumatatea lui 2011 ar trebui totusi sa aduca o crestere de sase procente, asteptari definite in perioada mandatului lui Tatomir. "Nu am insa o singura directie, cea financiara", puncteaza Binkofski.

Altminteri, cifrele ii sunt insa polonezului cele mai bune prietene: pasiunea pentru matematica, precum si faptul ca provine dintr-o familie de ingineri (atat tatal, cat si cei doi frati mai mari au urmat aceasta profesie), pentru care matematica si fizica erau subiecte de discutie la cina, l-au determinat sa aprofundeze studiile in domeniu, traditie care nu va fi probabil continuata si de fiul sau din prima casatorie, care are acum 18 ani si se gandeste sa devina arhitect.

Binkofski a inceput studiile superioare in Germania, insa a absolvit Facultatea de Matematica Aplicata din cadrul Universitatii Jagellonice din Cracovia, specializandu-se ulterior tot in acelasi domeniu la Universitatea Johann Wolfgang Goethe din Frankfurt - "in business, matematica este esentiala", comenteaza el. Nu ca asta ar insemna totul pentru el; are nu mai putin de 14 chitare acustice si canta la ele, dupa cum sustine, "fara sa se fi plans vreun vecin pana acum".

A fost si profesor pentru o scurta perioada, insa, dupa aproape noua ani petrecuti in firma Software AG, unde a fost manager de zona pentru Europa Centrala si de Est, si-a dat seama ca vrea sa ramana in domeniul IT. Au urmat doi ani pe cont propriu: Binkofski si-a deschis propria firma de consultanta in IT doar pentru ca a vrut sa incerce experienta de antreprenoriat. A ramas insa la stadiul de experienta, reintrand in mediul corporatist in 2006. "Imi place sa lucrez cu oamenii, or, ca antreprenor, esti singur", explica el.

Deschiderea catre angajati este destul de lesne de sesizat; in cele aproape 20 de minute in care s-a lasat fotografiat pe holurile cladirii de birouri din zona Pietei Presei Libere, unde isi are sediul compania, a fost abordat de aproape toti angajatii aflati prin preajma cu diverse probleme sau pur si simplu cu comentarii pe marginea sedintei foto. "Usa este mereu deschisa. N-am fost niciodata adeptul procedurilor scortoase de comunicare interna."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/it/dupa-ani-de-zile-in-care-a-mizat-pe-romani-microsoft-trece-pe-filiera-poloneza-7616834
7616834
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.