De ce vor distribuitorii de jocuri video sa stati acasa

Autor: Anca Arsene-Barbulescu, Razvan Muresan Postat la 23 noiembrie 2010 133 afişări

Criza le-a redus romanilor bugetul de distractii, asa ca multi au taiat din iesiri si isi petrec serile in fata televizorului sau calculatorului. Asa au crescut afacerile unora dintre distribuitorii de jocuri video cu 30%, iar sefii companiilor nu se mai grabesc sa alunge recesiunea.

Criza s-a resimtit totusi si in aceasta industrie care in alte conditii economice ar fi avut o crestere mult mai mare. Practic, prin faptul ca au amanat sau chiar au renuntat la achizitia unui calculator nou sau a unor componente mai performante, consumatorii nu au putut juca anumite jocuri care impun o serie de specificatii tehnice.

In plus, primul trimestru al acestui an a fost destul de dificil din punctul de vedere al vanzarilor de jocuri pe fondul problemelor intampinate de comercianti, precum si intrarea in insolventa a multora dintre cei mici, care aduc cam 20% din vanzarile de jocuri in Romania, urmati de retailerii specializati si de hipermarketuri, fiecare cu cate 25%, si de lanturile de retail electroIT, cu 30% din piata. "Acum cativa ani, businessul CD Media se baza in proportie de 40% pe vanzarile magazinelor mici si independente, dar acum a scazut la 10%.

Sunt insa in continuare companii care fac 60% din afaceri cu astfel de retaileri, iar impactul crizei s-a resimtit indirect asupra lor", spune Spiros Jamas, care estimeaza pentru acest an afaceri cumulate de 32 de milioane de euro, cifra care va creste in 2011 pana la 35 mil. euro, echivalentul a cel putin 1,5 de mil. jocuri vandute in intreaga regiune.

Cum vor arata urmatorii ani pentru piata locala de jocuri? "Cred ca Romania ar putea ajunge in cinci ani o piata de 50 mil. euro. O crestere anuala de cel putin 15% este foarte plauzibila", spune seful CD Media. Totodata, pe masura ce comerciantii vor incepe sa-si revina din criza, ar fi de asteptat sa creasca si numarul punctelor de vanzare de jocuri, insa cea mai importanta schimbare va fi cresterea distributiei digitale de jocuri, poate chiar spre 20% in 2015. Ceea ce se incadreaza mai degraba in randul celor 80 de procente.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT&C,
criza,
jocuri,
/business-hi-tech/it/de-ce-vor-distribuitorii-de-jocuri-video-sa-stati-acasa-7731920
7731920
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.