Cum poate departamentul IT sa aduca economii de pana la 50%

Postat la 24 mai 2009 603 afişări

Desi nu e chiar primul loc unde se uita managerii cand se gandesc la reducerea cheltuielilor, departamentul de IT poate aduce economii de pana la 50% din bugetul de investitii. Cu conditia sa fie externalizat catre o companie specializata.

Pe fondul crizei, cei mai multi dintre specialistii in domeniul externalizarii IT se asteapta anul acesta la o crestere a numarului de clienti ai serviciilor lor. Nu toti isi vor externaliza insa in totalitate departamentul de IT. Companiile mari prefera in general sa transfere doar o parte din aceasta activitate: “Firmele mici si mijlocii, in schimb, considera mai eficient sa externalizeze complet IT-ul”, spune Bogdan Tudor, presedintele firmei Class IT, care a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 1,5 milioane de euro si asteapta o majorare pana la 2 milioane de euro in 2009. “Primele trei luni ale anului au insemnat o crestere cuprinsa intre 5 si 8% a numarului clientilor de servicii de outsourcing”, spune Marius Stanca de la Computer Troubleshooters, care constata totusi ca majoritatea firmelor recurg la externalizare doar atunci cand se confrunta cu probleme tehnice mai serioase sau cand asa pot sa reduca drastic din cheltuieli. Peste 60% dintre companiile romanesti contracteaza firme specializate in IT abia cand ajung in conditii extreme, precum pierderea in totalitate a datelor companiei sau virusarea intregii retele informatice, comenteaza Stanca.

Cea mai mare parte a cresterii din acest inceput de an vine deocamdata tot de la companiile care au externalizat deja o parte din departamentul IT si care acum transfera si restul, din cauza crizei. “Contractele nu mai vin cu aceeasi frecventa ca pana acum. In schimb, clientii deja existenti cauta sa externalizeze din ce in ce mai multe servicii, de unde si cresterea din acest inceput de an”, explica Florin Scarlat, anticipand ca la Bit Solutions, cifra de afaceri va inregistra un avans de 31% in 2009, pana la aproximativ 570.000 de euro.

Piata de outsourcing si de consultanta IT va ajunge anul acesta la aproximativ 300 de milioane de euro, din care 18,7% reprezinta numai partea de service, dupa estimarile Computer Troubleshooters. Scarlat este insa mai rezervat, evaluand industria la 272,5 de milioane de euro, in crestere cu 16% fata de 2008, din care companii precum IBM sau HP detin in jur de 31%, iar restul se imparte intre firme care au in portofoliu si astfel de servicii - Siveco, Romsys, TotalSoft sau NetConsulting, si firme specializate in externalizare, precum Class IT, Bit Solutions, Pras Consulting sau Computer Troubleshooters. “Competitia se va schimba anul acesta: vor aparea unele companii noi, iar altele vor fi preluate de firme mai puternice”, crede Florin Scarlat.

Anul acesta, Romania a urcat pe locul 19 intr-un clasament al celor mai atractive piete de outsourcing pentru investitorii strani, conform unui studiu realizat de A.T. Kearney, dupa ce in urma cu doi ani s-a situat mai jos in top, pe pozitia 33. La nivelul Europei de Est, Romania se afla pe locul al doilea in clasamentul celor mai mari piete de outsourcing, dupa Bulgaria, care a ajuns la 500 de milioane de euro. In total, zona esteuropeana reprezinta o piata de outsourcing IT estimata sa ajunga la aproape 3,2 miliarde de euro anul acesta, potrivit unui studiu realizat de Gartner, in crestere cu 7,5% in 2008.

Dincolo de outsourcingul ca atare, specialis tii din domeniu se asteapta in urmatorii ani la conturarea tendintei companiilor de a externaliza activitatile IT catre mai multe companii - fenomen denumit multisourcing, care a castigat deja teren la nivel internat ional. “Acest tip de outsourcing a intrat deja in scena, ceva mai mult odata cu venirea crizei, dar pana va lua amploare mai e cale lunga”, spune Scarlat.


Evolutia serviciilor de externalizare IT

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/it/cum-poate-departamentul-it-sa-aduca-economii-de-pana-la-50-4437631
4437631
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.