Cum a reuşit un tânăr de 24 de ani din România să câstige peste 200.000 de dolari jucându-se

Postat la 12 august 2015 17543 afişări

Cum a reuşit un tânăr de 24 de ani din România să câstige peste 200.000 de dolari jucându-se

În prezent joacă alături de un canadian, doi danezi şi un german. Este singurul român care joacă la nivel ridicat în Dota. „Europenii, dar şi americanii, îi consideră pe români «toxici», «flameri» (înjură, sunt nervoşi când lucrurile nu merg bine) şi de asta e mai greu pentru români să joace pentru echipe de top”, spune b0ne7.  Cum orice regulă are şi o excepţie, Armand Pittner iese din tipar: „Nu este nervos, este deschis la minte şi încearcă să rezolve problemele care apar”, spune Conrad Jenzen, managerul echipei de Dota Cloud9.

Armand e mulţumit de drumul pe care l-a ales şi vrea să mai joace cât mai e posibil, cel puţin doi ani, apoi plănuieşte să rămână în domeniu. Încă nu ştie în ce capacitate, dar posibilităţile sunt multe: antrenor, manager, comentator sau analist. În fotbal, un jucător de 30 de ani este considerat cam bătrân, dar în sportul electronic jucătorul se gândeşte la „retragere” pe la 25 de ani. „În Starcraft, după ce ai împlinit 25 de ani te cam retragi, intri pe posturi de antrenor, chiar dacă mai şi joci”, spune Cristian „Ppăsarel” Bănăseanu, fost jucător profesionist de Dota, actual antrenor al echipei de Dota Cloud9. „Starcraft este un joc de 1 vs 1 unde viteza de reacţie şi cât de bine mişti mouse-ul contează enorm, pe când în Dota e mai importantă sinergia naturală dintre jucători. Trebuie să ştii că atunci când va fi nevoie coechipierul tău va folosi magia potrivită exact în secunda aceea, altfel e prea târziu şi poţi pierde meciul”, completează Bănăseanu.

Armand Pittner a jucat mii de meciuri de Dota 2, iar pentru Cloud9 din februarie anul trecut. Pe 20 martie 2015 a reuşit să stabilească recordul pentru cel mai lung meci competitiv de Dota 2 din istorie. Partida a durat 3 ore şi 20 de minute. B0ne7 a pierdut. Chiar dacă în sportul electronic nu se face efort fizic, jucătorii trebuie să aibă rezistenţă fizică, să fie capabil să joace un meci la capacitate maximă. „În finalele mari în care e posibil să joci 5 meciuri (echipa trebuie să câştige 3 din 5, ca la tenis), dacă nu ai rezistenţă fizică la al treilea meci joci la 50% din capacitate”, spune antrenorul.

Imaginea cu gamerul care mănâncă numai chipsuri, burgeri şi bea sticle de suc acidulat de doi litri e doar un mit. Jucătorii profesionişti au o nutriţie stabilă, încearcă să mănânce sănătos şi să practice un sport. Exact ca jucătorii de şah.

Pe lângă stăpânirea jocului, nutriţie şi rezistenţă fizică, un jucător de succes trebuie să se odihnească cum trebuie. Să fie în formă maximă înainte de meci. Armand se antrenează cam 6 ore pe zi, deşi când se află în bootcamp (un fel de cantonament) joacă mai mult, dar nu exagerează. În schimb, încearcă să lucreze la alte aspecte, cum ar fi comunicarea în echipă. „Deşi toţi jucătorii sunt fluenţi în engleză, mai sunt nişte mici chestii pe care le avem de îmbunătăţit când vine vorba de comunicare”, mărturiseşte Conrad Jenzen. La final, când l-am întrebat cum ar arăta viaţa lui fără Dota, b0ne7 a ezitat: „Nu am nicio idee cum ar arăta viitorul meu fără Dota”.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/it/cum-a-reusit-un-tanar-de-24-de-ani-din-romania-sa-castige-peste-200-000-de-dolari-jucandu-se-14672102
14672102
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.