Cloud computing, pe romaneste

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 13 iulie 2011 1216 afişări

Despre cloud computing se vorbeste deja de cativa ani, dar fenomenul incepe de-abia acum sa ia amploare si in tarile in curs de dezvoltare. In lume, aplicatiile software "din nori", accesibile fara licenta prin internet, sunt o afacere de cateva zeci de miliarde de euro. In Romania, doar cateva mii de companii folosesc acum astfel de solutii - o cifra care are toate sansele sa creasca de cel putin cateva ori in urmatoarele luni.

Potrivit unui sondaj realizat la finele anului trecut de compania Brinel, jumatate dintre specialistii IT foloseau deja in companiile lor solutii bazate pe tehnologia cloud sau aveau de gand sa recurga la aceasta solutie in viitorul apropiat. Piata IT este asadar pregatita pentru cloud computing, cred peste 63% dintre cei 173 de participanti la sondajul Brinel.

Pe de-o parte, Romania este printre primele la nivel mondial dupa viteza conexiunilor la internet si infrastructura necesara exista deja, iar, pe de alta parte, industria IT a inghitit in ultimul deceniu investitii uriase pentru retehnologizare, fiind pregatita din punct de vedere tehnic pentru cloud computing chiar si in contextul ultimilor doi ani, cand investitiile s-au mai potolit din cauza crizei. "Nu se poate vorbi inca de o piata dedicata exclusiv cloud computingului, intrucat industria nu a ajuns inca la un grad de maturitate suficient de mare, insa inclinatia companiilor catre aceasta nisa nu mai poate fi ignorata", crede Liviu Gherman.

Cea mai mare parte a specialistilor IT din companii prefera insa crearea propriului nor, potrivit sondajului Brinel, prin care aplicatiile si serviciile sunt disponibile prin reteaua companiei, la care nu au acces persoane din exterior. Investitia intr-un nor propriu implica insa o cheltuiala initiala foarte mare, intrucat, desi nu mai trebuie cumparate licente software pentru fiecare angajat, este nevoie de crearea unui centru de date, pe cand alternativa, un nor public, propune alternativa unui abonament lunar.

Varianta este insa preferata de numai 38% dintre managerii IT interesati sa treaca la o infrastructura de tip cloud computing, un segment de potentiali cumparatori inca destul de strans raportat la nivelul competitiei dintre multinationalele din piata. Iar in cursa a intrat recent si o companie romaneasca. Teamnet, parte din grupul Asesoft detinut de omul de afaceri Sebastian Ghita, a lansat in urma cu cateva luni o platforma dezvoltata integral in Romania, prin care ofera companiilor mici si mijlocii acces la aplicatii software in regim cloud computing. "Avem deja 300 de clienti si estimam ca ajungem la 5.000 pana la sfarsitul anului", spune Bogdan Padiu, directorul general al companiei. Ceea ce inseamna, la fel ca si in cazul Microsoft, o crestere de cel putin zece ori, adica exact tendinta pe care ar trebui sa o urmeze si piata de cloud.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/it/cloud-computing-pe-romaneste-8465336
8465336
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.