CES 2016: Viitorul nu a venit încă, dar prezentul pare mai bun ca niciodată

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 20 ianuarie 2016 386 afişări

Presa de peste ocean a titrat că sloganul neoficial al CES 2016 ar trebui să fie „evoluţie, nu revoluţie“, argumentând că noutăţile au cam lipsit de la cel mai mare show anual destinat tehnologiei. În schimb, lucrurile bune din anii trecuţi au devenit şi mai bune, iar tehnologia pare să devină din ce în ce mai personală. Cu sute de mii de metri pătraţi de expoziţie, invenţii de tot felul şi expozanţi din peste 150 de ţări, este greu să alegi doar câteva dintre produsele care ar putea schimba peisajul tehnologic al următorilor ani. Cu toate acestea, am alcătuit o listă a lucrurilor care au ieşit în evidenţă la ediţia din acest an a Consumer Electronics Show din Las Vegas.

CES 2016: Viitorul nu a venit încă, dar prezentul pare mai bun ca niciodată

CES 2016 a fost invadat de gadgeturi destinate analizei de activitate, dar unul singur a reuşit să iasă cu adevărat în evidenţă: Fitbit Blaze. Ecranul color este primul lucru pe care îl observi, având în vedere că majoritatea brăţărilor de acest gen folosesc un display monocolor. Este mai subţire decât Apple Watch, iar senzorul de ritm cardiac este mult superior - iar acest lucru înseamnă rezultate mai precise. Adăugând senzorul destinat somnului, analizele de activitate şi sugestiile pentru îmbunătăţirea condiţiei fizice, putem spune că Fitbit Blaze este cel mai bun produs din gama sa.

La capitolul electrocasnice, câştigătorul este Samsung Family Hub Refrigerator, un frigider cum probabil oricine şi-ar dori. Lăsând la o parte numele destul de bizar, Family Hub este un impresionant exemplu tehnologic: are un display frontal pe care poţi lăsa memo-uri sau poţi afişa poze, iar interiorul este dotat cu mai multe camere video pe care le poţi accesa atunci când te afli la cumpărături. Bineînţeles, poţi comanda produse direct de pe uşa frigiderului, în cazul în care un drum la supermarket durează prea mult. Preţul este unul pe măsură: de la 5.000 de dolari în sus.

Dispozitivele mai mult sau mai puţin umanoide au fost prezente la CES într-o gamă largă. Fortune face o trecere în revistă a majordomilor. Dacă Segway, Intel şi Ninebot au conceput un robot care poate răspunde la uşă şi se comportă ca o cameră de supraveghere atunci când posesorii sunt plecaţi, Mother de la Sen.se are calităţi de supraveghetoare, fiindcă îţi aduce aminte să-ţi iei pastilele, ştie unde ţi-ai lăsat cheile şi câte grade sunt în casă. Buddy este conceput în Franţa şi fabricat în SUA, fiind capabil să îţi ţină companie. Primeşte mesaje pe Skype, iar faţa i se transformă într-un ecran pentru astfel de conversaţii. În parteneriat cu Amazon şi Wink, Ford a prezentat ceva ce seamănă mai puţin cu un robot tipic, fiindcă e un sistem proiectat pentru automobile pe nume Sync, care se ocupă de situaţia casnică înainte ca tu să ajungi acasă.

Fabricanţii de drone au început să producă pur şi simplu dispozitive de agrement sau pentru hobbişti, remarcă Lifehacker Australia. Dincolo de modelele specializate, cu caracteristici de top, importante sunt comandarea dronei cu ajutorul telefonului mobil, siguranţa sau designul cool. În acelaşi timp, dispozitivele specializate - pentru filmări sau cele utilizate la livrări de Amazon, de exemplu - continuă să evolueze, chiar dacă în momentul de faţă cadrul legal pentru folosirea dronelor nu este foarte clar.

XYZprinting de la daVinci Junior costă numai 349 de dolari şi ar putea duce imprimantele 3D în lumea consumatorilor obişnuiţi, remarcă PC Magazine. Lenovo, Acer şi Dell au propus laptopuri cu camere 3D. Dell Venue 8 7000 are, de exemplu, patru camere video, dintre care una pentru selfie. Celelalte trei pot fi folosite la scanare de obiecte, jocuri video gen Kinect şi comanda prin gesturi a calculatorului.

Dincolo de caracteristicile tehnice, una din vedetele CES a fost display-ul rulabil de la Samsung. Acesta poate fi utilizat pentru dispozitive mobile cu dimensiuni variabile, remarcă Phone Arena. La capitolul acumulatori externi, MyFC a prezentat MyFC Jaq, încărcător cu hidrogen care asigură autonomie totală faţă de reţeaua electrică. Încărcătorul funcţionează cu cartuşe de apă şi sare, care asigură 1.800 mAh. Referitor la tablete, categorie care pierde teren în faţa smartphone-urilor de dimensiuni mari, dispozitivele de tip „hibrid” (tabletă-laptop cu tastatură detaşabilă) câştigă teren şi, desigur, putere de calcul.

În concluzie, CES 2016 nu a adus nimic revoluţionar, dar a mutat atenţia de la televizoare, telefoane şi tablete, cum se întâmpla în mod tradiţional, către case inteligente, maşini care se conduc singure şi în general tot ceea ce ţine de Internet of Things.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/it/ces-2016-viitorul-nu-a-venit-inca-dar-prezentul-pare-mai-bun-ca-niciodata-14970310
14970310
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.