Ce surprize mai poate aduce outsourcingul IT

Postat la 19 iulie 2010 111 afişări

Perioada de glorie pentru outsourcingul IT din Romania pare sa fi apus. E adevarat, cresteri exista in continuare, dar nu mai suntem chiar in fruntea listei celor mai fierbinti destinatii pentru externalizare. O nisa, denumita scurt KPO, are insa sanse sa intoarca roata.

Cea mai mare problema, in acest moment, ar fi faptul ca Guvernul ofera cu zgarcenie vize de lucru pentru personal specializat din India, spre exemplu, sau din oricare alta tara care nu face parte din Uniunea Europeana. Or, pentru dezvoltarea industriei, sustine seful Evalueserve, ar fi nevoie de o infuzie de specialisti, cu precadere din India, care ar putea defini practic segmentul KPO. Un asemenea angajat din afara nu ar lua un loc de munca al unui analist roman, cum pare la prima vedere, sustine Vollenweider - ba dimpotriva, ar crea de fapt mai departe patru locuri de munca noi pentru romani. "Asa stand lucrurile, nu vom putea crea 50 de locuri de munca noi anul acesta, iar echipa urmeaza sa creasca doar cu 10 angajati, pana la un total de 60", explica Vollenweider, care admite ca un centru de externalizare din Romania implica un cost mai mare decat unul din India, spre exemplu.

Romania ramane interesanta insa din alte puncte de vedere. Pe de-o parte, exista argumentul cunostintelor de limbi straine, precum germana, franceza, italiana, ungara sau rusa, care le lipsesc specialistilor indieni, iar pe de alta parte apartenenta la UE deschide usile industriei la nivel european si ofera companiilor acces mai usor in toata Europa. Pe de alta parte, exista argumentul industriei care aduce in continuare profituri frumoase, fiind printre putinele ferite de efectele dramatice ale recesiunii. "Atunci cand avem un climat economic nefavorabil, afacerile de outsourcing merg foarte bine, pentru ca toata lumea vrea sa taie costurile externalizand activitatile care nu sunt de baza", justifica Nick Butt, directorul centrului de BPO din Bucuresti al Accenture Romania, cu argumentul ca piata de aici are totusi, prin comparatie cu altele din Europa, avantajul costului mai redus cu forta de munca, fapt care atrage companiile din afara. "Din acest punct de vedere, Romania are cele mai bune perspective de crestere", completeaza Butt.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT&C,
outsourcing,
KPO,
Evalueserve
/business-hi-tech/it/ce-surprize-mai-poate-aduce-outsourcingul-it-6584959
6584959
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.