Ce gadgeturi vom folosi in 2050

Postat la 22 decembrie 2009 65 afişări

Industria tehnologica a parcurs un drum inimaginabil in urma cu 40 de ani. Specialistii considera insa ca pasii urmati pana acum sunt ca de furnica in raport cu ceea ce prezic ca se va intampla in urmatorii 40 de ani.

Unul dintre cele mai importante fenomene pe care viitorul ni le va aduce este, potrivit specialistilor, convietuirea cu robotii. Daca astazi acestia sunt controlati complet de oameni, "in 2018 va exista un robot la fel de inteligent ca un om", crede Pearson, adaugand ca intr-o perioada mai lunga de timp, acestia ar putea depasi nivelul de inteligenta uman si vor putea sa ocupe multe posturi, in special in domeniul IT. Oamenii vor ramane insa de neinlocuit in multe dintre activitatile pe care le fac acum: un robot nu va fi niciodata capabil sa se aseze langa un bolnav, sa-l ia in brate si sa-l faca sa se simta mai bine, ci va putea doar sa-i faca o injectie sau sa-i prescrie un medicament, adauga Pearson.

Una dintre problemele viitorului va fi insa consumul mare de energie electrica. Agentia Internationala a Energiei (IEA), organizatia internationala care calculeaza cantitatea de energie consumata la nivel global in fiecare an, afirma ca dispozitivele electronice consuma 15% din totalul energiei utilizate in total in gospodarii si se asteapta ca in urmatoarele doua decenii aceasta cifra sa se majoreze considerabil. Astfel, in 2030, dispozitivele electronice personale vor consuma de trei ori mai mult. Dar, avand in vedere perspectiva schimbarii climatice, crearea unor astfel de aparate ar trebui sa se bazeze pe energie solara, eoliana sau geotermala, ceea ce complica lucrurile.

In 2010 vor fi aproximativ 3,5 miliarde de conturi de telefonie mobila, doua miliarde de televizoare care vor functiona si un miliard de calculatoare, rezuma IEA unele predictii existente (desi GSMA, asociatia operatorilor si a producatorilor de terminale mobile, estimeaza ca deja exista 4 miliarde de conturi si ca numarul acestora va creste la 6 miliarde pana in 2013).

Dispozitivele electronice reprezinta o parte importanta din viata noastra si multi dintre noi pot numara deja intre 20 si 30 de aparate electrice in casa. Cu cat dispozitivele electronice castiga insa popularitate, ele devin responsabile pentru o mare parte a consumului de energie in gospodarii. Deocamdata, o cale cunoscuta de a-l reduce este scoaterea lor din priza atunci cand nu sunt folosite si stabilirea unor limite in cantitatea de energie consumata atunci cand aparatele sunt in stand-by: mai exact, computerele si televizoarele ar trebui sa consume mai putin de un watt atunci cand nu sunt in functiune. E de asteptat insa ca aceste metode sa nu mai fie deloc suficiente intr-un viitor previzibil.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tehnologie,
inovatii,
IT&C
/business-hi-tech/it/ce-gadgeturi-vom-folosi-in-2050-5190100
5190100
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.