iPhone cu acte in regula

Postat la 27 mai 2008 34 afişări

Disponibil deja in magazinele care l-au adus in Romania ocolind canalele oficiale, iPhone a castigat la noi destui adepti. Odata cu lansarea oficiala, prin intermediul Orange, incepe runda a doua a asaltului.

Din punctul de vedere al operatorilor de servicii de telefonie mobila, un parteneriat cu Apple ar putea insemna o afacere destul de profitabila. Cel putin asa s-a intamplat in cazul AT&T, in SUA, unde semnarea parteneriatului cu Apple i-a adus operatorului atat o crestere a numarului de clienti, cat si a veniturilor din servicii. Mai exact, aproape jumatate dintre posesorii americani de iPhone au schimbat operatorul de servicii, mutan¬du-se la AT&T pentru a putea folosi noul telefon, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta in domeniul tehnologiei Rubicon Consulting. Potrivit studiului, factura de telefonie mobila a posesorilor telefonului iPhone a crescut cu aproximativ 19 dolari (12,1 euro) pe luna, in conditiile in care 36% dintre acestia folosesc in mod regulat doua telefoane mobile diferite, al doilea fiind de cele mai multe ori un Blackberry. Explicatia acestei cresteri ar fi faptul ca cei mai multi dintre posesorii de iPhone adopta pachete de servicii de date, mai scumpe decat cele traditionale, de voce, dar mai interesante pentru utilizarea telefonului Apple. O evolutie similara ar putea inregistra si Orange Romania.

“Desi este un terminal high-end atat ca pret, cat si din punctul de vedere al caracteristicilor, pana in prezent vanzarile iPhone in filialele Orange au fost foarte bune, ceea ce ne face sa fim increzatori in evolutia sa pe piata romaneasca”, a declarat pentru BUSINESS Magazin Vanina Ungureanu, product division manager la Orange Romania, care considera ca terminalul de la Apple va impulsiona si in Romania adoptarea serviciilor de transmisie de date. iPhone este deja recunoscut pentru browserul sau care ofera o experienta web asemanatoare cu cea oferita de PC-uri, spune Ungureanu, iar in acest domeniu, “chiar in conditiile unei cote de piata sensibil mai mici, iPhone concureaza cu sucess terminalele cu sisteme de operare Symbian sau Windows”.

Ca sursa de crestere pentru operatori poate fi considerata si noua versiune a iPhone, despre care se zvoneste ca va fi lansata in aceasta vara, fara nicio confirmare insa din partea Apple. AT&T a anuntat deja ca va subventiona jumatate din pretul iPhone din urmatoarea generatie, ceea ce inseamna un pret de baza de 200 de dolari (putin peste 128 de euro).

In ce priveste piata europeana, analistii considera ca Apple ar trebui sa-si revizuiasca strategia aplicata in SUA, de a taxa operatorii cu aproximativ 30% din veniturile generate de utilizatorii iPhone. Aceasta taxa obliga operatorii, obisnuiti sa subventioneze telefoanele mobile, sa tina pretul sus pentru iPhone, ceea ce, in final, inseamna vanzari mai mici. “Am sfatuit Apple sa isi schimbe strategia pentru Europa”, a declarat Carolina Milanesi, reprezentant al institutului de cercetare Gartner. Mai ales ca pana acum, utilizatorii europeni au fost mai putin atrasi de noul telefon decat cei din SUA, fapt evidentiat de vanzari. In trimestrul al patrulea al anului trecut, Apple a vandut in Europa aproximativ 350.000 de telefoane iPhone, cifra inferioara estimarilor initiale de 500.000, in timp ce in primele trei luni ale acestui an, vanzarile au coborat la 300.000 de exemplare, conform companiei Strategy Analytics. “Dat fiind ca vorbim de un singur echipament, vanzarile sunt impresionante, dar Apple este dezamagita de cifrele obtinute pana acum in Europa”, crede Pete Cunningham, analist in cadrul Canalys.

Revenind la Romania, ceea ce se stie este ca Apple va lansa generatia actuala a telefonului iPhone, pastrand versiunea dotata cu tehnologie 3G pentru o data ulterioara. O strategie curioasa, dat fiind ca noul model va fi lansat oricum anul acesta in SUA, la acelasi pret cu versiunea actuala. Si, in plus, avand in vedere ca patru dintr-un total de cinci operatori de servicii de telefonie mobila din Romania detin o licenta pentru servicii 3G.


iPhone in Europa

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
iPhone,
telefoane,
mobile,
parteneriate,
vanzari,
Europa,
Orange
/business-hi-tech/iphone-cu-acte-in-regula-2663777
2663777
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.