Dos-to-iev-ski

Postat la 31 iulie 2007 1 afişăre

Daca presa a devenit online de ce nu si literatura clasica? Noi servicii usureaza lectura impartind paginile unui roman in bucati de text trimise pe e-mail.

Daca presa a devenit online de ce nu si literatura clasica? Noi servicii usureaza lectura impartind paginile unui roman in bucati de text trimise pe e-mail.

 

Intr-o editare din acest an a romanului "Crima si pedeapsa" al lui Dostoievski numarul paginilor este de 525. Cei care sunt obisnuiti cu e-mail-uri scurte, seci si gasesc mai convenabil cititul in diagonala pana si al stirilor din ziare vor gasi poate in titlul eruditului rus o expresie potrivita pentru reactia la numarul mare de pagini de citit. Pentru aceasta categorie de public, persoane cu un ritm de viata dinamic dar care inca mai gasesc placerea in lectura, au inceput sa apara noi servicii internet. Abordarile difera, dar scopul e comun, adaptarea consumului de literatura la acest stil de viata. DailyLit.com este cel mai nou serviciu de acest fel, un site ce contine sute de opere clasice, in limba engleza, ce pot fi gasite de motorul de cautare incorporat. Chiar daca toate cartile nu mai sunt purtatoare de drepturi de autor dat fiind timpul trecut de la publicarea lor si ar putea foarte bine sa fie descarcabile integral, nu aceasta a fost solutia aleasa de realizatorii site-ului. Odata ales un titlu, utilizatorul isi poate programa ora la care va primi episoade din carte pe e-mail. De exemplu, expedierea romanului "Crima si pedeapsa" poate fi setata la o ritmicitate zilnica ceea ce inseamna ca pe adresa de email va ajunge ultimul "episod" al cartii in a 241 de zi de abonare gratuita.

 

Cea mai veche initiativa de aducere a literaturii pe internet este in schimb proiectul Gutenberg inceput in 1971, considerat prima biblioteca digitala. Gutenberg.org contine 21.000 de titluri din literatura clasica, dar si autori contemporani care au cazut de acord asupra distributiei gratuite. Un proiect ceva mai recent, din 2005, e destinat acelora care vad chiar in citit si nu in dimensiunea textului un obstacol. Pe librivox.org se gaseste cea mai mare colectie de audiobook-uri, carti al caror continut inregistrat e citit de voluntari, descarcabil gratuit si poate fi ascultat, de exemplu, in masina. Chiar daca adaptate la era internetului, toate aceste site-uri au insa un handicap. Faptul ca bibliotecile lor sunt cam prafuite si majoritatea cartilor apartin unor autori din alte secole. Cei care doresc sa citeasca pe display cel mai recent volum din Harry Potter mai au de asteptat. Daca nu cumva au primit deja in zilele dinaintea lansarii volumul distribuit ilegal de 397 de pagini. Sau, mai aplicat, de 1,53 MB.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Dos-to-iev-ski
/business-hi-tech/dos-to-iev-ski-1009968
1009968
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.