De ce sunt zilele e-mailului numarate

Autor: Razvan Muresan Postat la 28 iulie 2011 222 afişări

Mesajele scrise de pe internet sunt rigide in comunicare si transmit mult mai putin, spun cei care studiaza fenomenul comunicarii online. Dimensiunea video este cea care va castiga in viitor tot mai mult teren, in timp ce zilele e-mailului sunt de-acum numarate.

In fapt, o incercare de acest fel a avut loc cu numai cativa ani in urma cand tehnologia 3G incepea sa isi faca loc pe tot mai multe piete din lume drept o solutie de videotelefonie, desi acest aspect reprezenta doar o functionalitate, nu utilitatea principala a tehnologiei. Rezultatele nu au fost tocmai cele scontate, cata vreme oamenii au dovedit ca in unele cazuri imaginea poate oferi detalii prea personale, iar "ascunderea" in spatele vocii sau a textului are si mari avantaje. De aceea, pentru inceput, companiile ar fi cele care ar urma sa absoarba inovatiile. Webster vine insa cu un contraargument: "Lumea isi doreste video: uitati-va la noile modele de iPhone care au camera pe ambele parti pentru ca oamenii isi doresc sa se vada si sa arate ceea ce vad. Iar trendul nu se va opri aici".

Studiile Cisco arata ca, pana in 2014, 91% din traficul global va veni din zona video, cresterea productivitatii fiind principalul motor. "Am 50 de oameni in subordine in lume si doar doi sunt acum cu mine. Ceilalti 48 sunt la sute sau mii de kilometri distanta. E mult mai usor pentru mine sa am o comunicare concisa, eficienta si reala cand ii si vad. De fiecare data cand vorbim la telefon ne si vedem de parca am fi in aceeasi camera. Nu mai trebuie sa fiu in avion atat de mult". In ce priveste lansarile de produse IT noi, costurile se reduc la nivel global cu 85% daca se alege calea virtuala. Practic, produsele si oamenii care le prezinta ajung in mai multe locuri simultan la costuri mult mai mici, iar lansarea de produse este mai ieftina si mai eficienta. "Nu suntem un inamic al Lufthansa, iar teleprezenta vine doar sa completeze lipsurile de comunicare pentru ca nu poti sa te vezi cu fiecare om de pe glob cand ai nevoie, mai ales daca afacerea ta se intinde in mai multe tari sau chiar continente."

Un moment interesant este cel al saltului traficului de date pe segmentul business in saptamanile eruptiei vulcanului din Islanda, care a paralizat traficul aerian transatlantic, moment in care oamenii au inceput sa comunice si mai mult video. Teleprezenta a ajuns firav in Romania, insa studiile indica o crestere importanta pana in 2015. Momentan, dincolo de cele cateva companii care folosesc tehnologia video, teleprezenta functioneaza in zeci de spitale coordonate central de la Floreasca din Bucuresti. Dupa Haydn Shaughnessy, analist la GigaOM Pro, cel care a semnat raportul privind Platformele de Lucru ale Viitorului, "este fenomenal cat de repede isi schim-ba oamenii comportamentul de a adopta retele sociale in viata lor si, ca o completare fireasca, si la locul de munca".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tehnologie,
cisco,
video,
teleprezenta,
comunicatii
/business-hi-tech/de-ce-sunt-zilele-e-mailului-numarate-8515569
8515569
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.