Cum finantezi un business cu servere

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 27 aprilie 2011 195 afişări

Cea mai mare problema a unei afaceri online care se bazeaza pe cantitati mari de continut o ridica investitiile in servere. Antreprenorii nu pot porni la drum fara bani, iar un fond de investitii intra in scena abia dupa ce serviciul isi face loc in piata. Serverele inchiriate sunt in aceasta situatie cea mai la indemana solutie; asa au procedat nu doar antreprenorii din Romania, ci inclusiv cei din Silicon Valley.

Tot cu investitii proprii a pornit si Sergiu Biris afacerea Trilulilu, site-ul de continut video, foto si audio online care functioneaza in prezent cu 30 de servere cu o capacitate de stocare de cativa zeci de terabiti, gazduite in Bucuresti la Hostway Romania. "Serverele au fost inchiriate in timp, in functie de nevoile de extindere. La inceput, numarul lor crestea destul de frecvent, dar, in ultimul timp, adaugam servere mai rar, cu capacitate de stocare mai mare", explica Biris. Pe ele sunt stocate cateva milioane de fisiere publicate de utilizatori pe Trilulilu, numar estimat sa creasca in urmatoarea perioada, motiv pentru care un plan al companiei pentru acest an ar fi inlocuirea serverelor existente cu unele mai performante si cu capacitati mai mari de stocare. Varianta inchirierii ramane deocamdata cea mai buna pentru companie. Atat inchirierea, cat si achizitia de servere vine cu un set de avantaje si dezavantaje, insa ambele variante depind in mare masura de capitalul disponibil. Chiar daca ar parea mai bine ca serverele sa fie detinute de companie, trebuie luata in calcul deprecierea echipamentului in timp, dar si echipa tehnica necesara sau costurile implicate de spatiul necesar serverelor si sistemele de securitate sau racire.

"Finantarea n-a fost deloc usoara, mai ales ca economia a avut de suferit in ultimii ani", spune antreprenorul, argumentand in plus ca investitiile pentru gazduirea web sunt fixe, dar cum afacerea se bazeaza aproape in totalitate pe publicitate, un sector fluctuant si dependent atat de mediul economic, cat si de sezonabilitate, veniturile nu au fost de multe ori suficiente pentru acoperirea acestor cheltuieli. Au intervenit insa si aici investitori care au intrat in actionariatul Trilulilu de-a lungul timpului, finantand afacerea. In cazul Neogen, care foloseste in prezent 100 de servere cu capacitate totala de 30 de terabiti colocate in diverse centre de date din Bucuresti, este nevoie de aproximativ 10-15 servere noi in fiecare an. "Au existat perioade in care foloseam 40-50% din capacitate, pastrand restul drept rezerva, dar in momentul de fata si in contextul economic actual, avem disponibila cam o cincime din capacitatea toala", spune Calin Fusu, directorul general al companiei, care a pornit Neogen cu fonduri proprii si a atras ulterior in actionariat fondul de investitii Tiger Global Management. La o privire de ansamblu, mai toate afacerile online din Romania bazate pe continut au pornit cu investitii mici si au extins numarul si capacitatea serverelor odata cu cresterea numarului de utilizatori si cu definirea unui model de business care sa aduca venituri suficiente macar cat sa acopere cheltuielile cu infrastructura. Piata de servicii de gazduire web a ajuns astfel la cateva mili-oane de euro pe an, fiind estimata sa atinga pragul de zece milioane de euro pana in 2013. "Preturile sunt mai mici in Romania fata de alte tari europene. Pentru accesul la internet, spre exemplu, un pachet cu 100 MB care poate deservi intre 50 si 100 de clienti, in functie de activitatea lor pe servere, costa aici in jur de 300 de euro, pe cand in Europa ajunge si la 1.000 de euro", spune Cristian Ditoiu.

In situatia in care ar avea nevoie de o investitie pentru servere noi sau un centru de date propriu, asa cum este cazul recent al Facebook, destule afaceri online din Romania n-ar putea probabil sa sustina o asemenea investitie din surse proprii si ar avea nevoie de un investitor sau de surse alternative de finantare. Transfer.ro, spre exemplu, a introdus de la finalul anului trecut si serviciul contra cost, pentru companii, avand in vedere ca acestea atrag aproximativ 60% dintre utilizatorii care transfera fisiere prin intermediul serviciului, asteptand pentru acest an venituri de aproximativ 200.000-300.000 de euro. "Romanii nu sunt insa obisnuiti si nici foarte dispusi sa dea bani pentru servicii online, motiv pentru care afacerile de acest gen cauta in continuare alte modele de business din care sa se auto-finanteze", conchide antreprenorul din spatele Transfer.ro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/cum-finantezi-un-business-cu-servere-8179451
8179451
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.