LIVE: EDIŢIE SPECIALĂ - MEET THE CEO - Care sunt motivele pentru care România este una dintre cele mai importante pieţe pentru BAT?

Cine este omul care a înfiinţat IBM, una dintre cele mai mare companii din lume, cu venituri anuale de zeci de miliarde de dolari

Postat la 05 iunie 2021 4421 afişări

Cine este omul care a înfiinţat IBM, una dintre cele mai mare companii din lume, cu venituri anuale de zeci de miliarde de dolari

De numele lui Charles Ranlett Flint se leagă cel al unuia dintre cei mai mari jucători mondiali din tehnologie: IBM, o companie cu venituri anuale de zeci de miliarde de dolari, fondată de antreprenor în urmă cu peste un secol.

Charles Ranlett Flint s-a născut pe 24 ianuarie 1850 în oraşul Thomaston din statul american Maine. După naşterea sa, familia s-a mutat în New York, unde Flint a absolvit Brooklyn Polytechnic Institute (în prezent New York University – Tandon School of Engineering). În 1871 a intrat în industria livrărilor, ca partener al companiei Gilchrest, Flint & Co.

În 1911, el a pus bazele IBM, prin cumpărarea acţiunilor a patru companii: Tabulating Machine Company, International Time Recording Company, Computing Scale Company of America şi Bundy Manufacturing Company. În 1924, CTR a fost redenumită International Business Machines. Flint a rămas în consiliul de administraţie al IBM până în 1930, când s-a retras din business.

Antreprenorul a fost căsătorit de două ori, cu Emma Kate Simmons şi Charlotte Reeves. Printre pasiunile sale s-au numărat: înotul – deţinând chiar, pentru o vreme, recordul mondial la viteză, vânătoarea, pescuitul, navigaţia şi aviaţia. De-a lungul timpului a fost şi consul al statelor Chile, Nicaragua şi Costa Rica, dar şi unul dintre cei şapte fondatori ai Automobile Club of America. A publicat şi o carte: Memories of an Active Life: Men, and Ships, and Sealing Wax.

Flint a murit pe 26 februarie 1934, la Washington.

Cel care a transformat compania într-o putere internaţională a fost însă Thomas John Watson, care a deţinut funcţiile de preşedinte şi CEO al IBM între 1914 şi 1956, sub conducerea sa businessul dublându-şi în doar 4 ani cifra de afaceri, până la 9 milioane de euro.

Un moment important în istoria companiei a fost anul 2005, când IBM şi-a vândut divizia de calculatoare către producătorul chinez Lenovo. O altă bornă a fost atinsă în 2020, când compania a decis să se împartă în două companii publice diferite: IBM şi NewCo. La nivelul anului 2020, businessul a raportat o cifră de afaceri de 73,6 miliarde de dolari, funcţionând cu o echipă de aproape

346.000 de angajaţi. În acelaşi an, compania a fost clasată pe poziţia 38 în topul Fortune 500. În luna aprilie a acestui an, capitalizarea de piaţă a IBM a atins valoarea de 127 de miliarde de dolari.

În România, compania a înregistrat în 2019 o cifră de afaceri de 941 de milioane de lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.