Ce rol are matematica în afacerile din IT

Autor: Georgiana Călin Postat la 13 iulie 2017 1122 afişări

În piaţa IT&C recrutarea angajaţilor a devenit o veritabilă luptă, iar companiile sunt tot mai creative în ofertele cu care vor să-şi atragă şi să menţină specialiştii. Furnizorul olandez de soluţii software ORTEC pune la bătaie nu numai pachete salariale, ci şi programul flexibil şi un mediu de lucru prietenos. Miza e mare, pentru că afacerile ar urma să crească rapid în anii ce vin.

Anul trecut, din cei 25 de studenţi din cadrul specializărilor inginerie, cibernetică, automatică şi calculatoare care au urmat programe de internship, 11 au devenit angajaţi. „România are o resursă bogată de profesionişti în sectorul IT şi este printre ţările cu cea mai mare viteză a internetului. Din păcate, mulţi studenţi petrec puţin timp în universităţi, încheindu-şi studiile chiar şi înainte de a obţine o diplomă, fiind lipsiţi de motivaţie să obţină şi calificarea de master”, este de părere olandezul. De aceea, spune el, ORTEC colaborează cu universităţi pentru dezvoltarea unor sisteme de educaţie, instruire şi management universitar bazate pe tehnologii informatice moderne, pentru a contribui la o forţă de muncă specializată şi cu experienţă practică în IT&C. „Cercetarea ştiinţifică în cadrul universităţilor ar putea fi un motor pentru o dezvoltare continuă, inovare şi colaborare în proiecte de anvergură în domenii precum internetul lucrurilor, securitate şi noi algoritmi de big data”, subliniază el.

Întrebat care sunt beneficiile unui angajat la ORTEC şi de ce ar alege cineva compania pe care o conduce, executivul motivează că toţi angajaţii sunt specialişti bine pregătiţi şi în acelaşi timp persoane distractive, care îşi doresc un echilibru între viaţa profesională şi cea personală. „În biroul din Bucureşti fiecare lucrează unde doreşte, având un program orar flexibil. Angajaţii noştri îşi pot deschide laptopul într-un spaţiu deschis, pe scaunele-bicicletă sau de acasă, pot avea şedinţe în bucătărie sau pe canapeaua din camera de relaxare. În ORTEC, fiecare are propria responsabilitate, iar noi ne asigurăm că plătim salarii bune şi investim în oamenii noştri”, precizează el. În ceea ce îi priveşte pe angajaţii români, Wierenga spune că au cunoştinţe solide de IT şi matematică, sunt flexibili, dedicaţi şi creativi, pot coordona mai multe activităţi simultan şi au cunoştinţe din domenii variate, ceea ce îi ajută să identifice soluţiile potrivite în momentul potrivit. Pe de altă parte, ţine să precizeze că toţi angajaţii companiei au o educaţie de nivel înalt şi vorbesc fluent mai multe limbi străine. În prezent, echipa ORTEC Central and Eastern Europe are 140 de angajaţi, anul trecut înregistrându-se o creştere de 25% comparativ cu 2015; planurile pentru anul în curs sunt similare în ce priveşte dezvoltarea echipei. 

„Cred că România are, în general, un climat de afaceri foarte bun, în special pentru companiile IT&C, disponibilitate bună a resurselor şi viteză excelentă a internetului. Pe de altă parte, există multe lucruri care trebuie îmbunătăţite. Progresele în ceea ce priveşte infrastructura rutieră şi combaterea birocraţiei sunt foarte lente. Un impediment foarte mare îl joacă şi lipsa de stabilitate în ceea ce priveşte normele şi reglementările”, este opinia directorului ORTEC despre piaţa locală. Adaugă şi că piaţa de muncă în IT este „un pic supraîncălzită”, deoarece salariile cresc mai repede decât rata de productivitate, din cauza concurenţei, în principal din partea marilor corporaţii, care recrutează angajaţi pentru back office local. „România trebuie să facă trecerea de la externalizarea serviciilor şi resurselor la destinaţie cu valoare adăugată şi dezvoltarea produselor. Eu sunt optimist şi cred că România poate face aceste schimbări”, declară Wierenga. În opinia sa, toată lumea este responsabilă pentru aceste schimbări, cetăţenii români, expatriaţi, studenţi, companiile locale şi multinaţionale, cât şi autorităţile României şi universităţile, dar subliniază că ar fi bine dacă autorităţile ar crea condiţiile potrivite şi ar forma un mediu stabil pentru dezvoltarea afacerilor.

Planurile ORTEC pentru piaţa locală şi regională vor urmări evoluţiile la nivel mondial; conform olandezului, în următorii ani vor avea loc progrese imense în domeniul vehiculelor electrice şi autonome, al oraşelor inteligente şi al big data, iar Bucureşti este un oraş perfect pentru şofatul vehiculelor electrice. „Sunt foarte multe maşini care circulă în interiorul oraşului pe distanţe relativ scurte, iar costurile asociate unei maşini electrice sunt mai mici decât ale uneia obişnuite. România ar trebui să fie pregătită să primească maşinile electrice”, explică Wierenga. În opinia sa, în domeniul transportului şi logisticii dezvoltarea afacerilor de economie colaborativă poate avea un impact uriaş. Mai exact, companiile tipice de transport şi logistică pot avea în viitor competiţie din partea unor start-up-uri ca Uber sau The Parcelcopter, care folosesc aplicaţii inteligente şi internetul pentru a-şi face munca mai rapidă, mai eficientă şi cu minimizarea nevoii de intervenţie umană. Pe de altă parte, Wierenga consideră că ORTEC va creşte accelerat în următorii ani, mai ales datorită importanţei tot mai mari a automatizării şi analizei. 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.