Cât de deşteaptă este, de fapt, inteligenţa artificială

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 06 aprilie 2017 516 afişări

Modul în care managerii de la noi tratează digitalizarea businessului l-a impresionat plăcut pe Mark Torr, venit în România pentru câteva zile. Din funcţia de şef al departamentului de IoT şi advanced analytics pentru CEE la Microsoft, el vorbeşte despre viitorul în cloud, despre cât de deşteaptă a ajuns inteligenţa artificială şi despre o lume în care graniţele sunt fluide.

Cât de deşteaptă este, de fapt, inteligenţa artificială

Digitalizarea cere şi resurse umane substanţiale, iar una dintre principalele provocări ale managerilor se rezumă la următoarea întrebare: training pentru angajaţi sau consultanţă venită din exterior? „Problema e următoarea: dacă angajezi pe cineva din exterior, acea persoană poate să dispară foarte repede. Devine un soi de junglă, compania care are cei mai mulţi bani va avea şi cele mai bune resurse din exterior”, spune Torr. „Dacă nu îţi pregăteşti oamenii, în cele din urmă aceştia nu te vor ajuta la nimic; prin urmare, trebuie să te asiguri că ei beneficiază de traininguri, că nu rămân în urmă, iar în ceea ce priveşte demararea procesului poţi contracta oameni din exterior. În cele din urmă, vorbim nu doar despre digitalizarea unui proces de lucru, ci despre regândirea sa. Vorbim despre un nou mod de a face business şi de a interacţiona cu un business, despre crearea unor experienţe noi pentru clienţi.”

Abordând tema inteligenţei artificiale, am propus ca subiect de discuţie teama că roboţii ar urma să ia locul angajaţilor, în anumite sectoare de activitate. „Hai să clarificăm un lucru: eu nu cred că IA va «ucide» locurile de muncă, eu cred că va duce la crearea unor noi locuri de muncă. Prin urmare, unele joburi vor fi înlocuite de altele; nu cred că vorbim de un fenomen care va duce la scăderea cererii pentru forţa de muncă, dimpotrivă”, spune Mark Torr. „Atunci când am trecut de la căruţe la maşini, am avut în continuare nevoie de şofer - doar că acesta trebuie să ştie să folosească pedale şi volan, în loc să ştie cum se mână caii. Multă lume crede că doar pentru că un computer a câştigat un joc de Go, am rezolvat inteligenţa artificială. Nimic mai fals: astăzi, IA înseamnă un calculator care ştie să rezolve punctual o problemă şi să o facă extrem de bine. Dar calculatorul care a câştigat la Go nu poate să câştige la şah, iar calculatorul care câştigă la şah nu poate câştiga, probabil, un meci de poker.”

Cât despre IoT (internet of things – n.red.), acesta este un spaţiu extrem de interesant, care reprezintă probabil viitorul, crede Mark Torr. Dar este şi un spaţiu care se maturizează extrem de repede. Foarte lume alege să îşi doteze casa cu diverşi senzori, dar ignoră problema securităţii, sau sunt folosite măsuri de securitate mult prea simpliste. Primul lucru pe care l-a făcut Microsoft, explică executivul, a fost să treacă toate proiectele importante printr-un audit de securitate.

Mark Torr a intrat în contact cu o serie de companii din România şi spune că acestea înţeleg faptul că schimbarea a început deja şi că trebuie să fie parte a acelei schimbări. „Ştiu cât de cât ce vor să facă, dar mai au nevoie de mult mai multe pentru a se adapta la viteza şi dimensiunea necesară pentru a merge înainte. Oamenii nu stau cu capul în nisip, văd în jurul lor, dar provocarea e să aduci în companie suficienţi oameni pricepuţi. Am fost surprins în mod plăcut de cât de maturi erau.”

Dacă ne uităm în urmă cu 5-10 ani, remarcă el, era în regulă să stai jos, să schiţezi un plan de afaceri şi să discuţi împreună cu acţionarii modul în care veţi lansa produsul pe piaţă. Astăzi, nu mai e suficient; trebuie să ieşi pe piaţă chiar dacă produsul e funcţional doar în proporţie de 70%. „Este evidentă nevoia companiilor de a experimenta, de a încerca lucruri noi, pentru că dacă tu nu experimentezi, poţi rămâne în urmă; competitorii tăi probabil că fac asta deja.”

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.