Apple dă startul epocii post-PC

Autor: Bogdan Cioc Postat la 24 martie 2012 75 afişări

Pe 7 martie 2012 Tim Cook, noul CEO al Apple, a anunţat a treia generaţie a tabletei iPad. Evenimentul de lansare a fost, pentru prima oară pentru mine şi atipic pentru Apple, lipsit de surprize prea mari. Toate inovaţiile incluse în noul produs au fost anticipate la milimetru de jurnalişti şi experţi. Inovaţiile sunt însă, comercial vorbind, suficiente cât să îi asigure Apple, pentru încă o vreme, supremaţia pe o piaţă pe care a inventat-o, aproape în ciuda tuturor previziunilor, acum exact doi ani. Mă refer la piaţa pe care Steve Jobs a numit-o flamboaiant, “iar Tim Cook i-a preluat credincios formularea”, “epoca post-PC”.

A fost epoca PC o revoluţie? A fost cu adevărat şi iată cum explică această revoluţie Nicholas Carr, fost editor executiv al Harvard Business Review, în cartea sa din 2008, "The Big Switch: Rewiring the World, from Edison to Google": mainframe-urile erau folosite eficient prin prelucrare în batch (secvenţial, dar şi noaptea şi în weekend), dar erau impersonale şi nu erau real-time. Utilizatorul trebuia să folosească un terminal în linie de comandă pentru a încărca datele şi programele pe care voia să le execute şi apoi să aştepte câteva zile pentru execuţia propriu-zisă a lor.

Dialogul direct şi prelucrările imediate nu erau posibile pentru că puterea de calcul era centralizată şi folosită raţionalizat. Aşadar, mainframe-urile erau scumpe şi inaccesibile pentru angajaţii obişnuiţi, care erau în continuare privaţi de avantajele prelucrării automate a datelor. Avansul tehnologic a ieftinit tehnologia şi a făcut-o accesibilă şi companiilor medii sau mici. Iar modelul client-ser-ver, definit la sfârşitul anilor '80, a dovedit că software-ul inteligent şi maşinile relativ ieftine, dar interconectate, pot înlocui cu succes mainframe-urile centralizate scumpe. înflorirea industriei software pentru PC-uri, unde Microsoft a avut un rol hotărâtor, a transformat calculatoarele personale din instrumente pentru hobbyişti, pentru adolescenţi şi pentru alţi pasionaţi în instrumente de lucru esenţiale şi atotprezente.

La începutul erei PC, şi calculatoarele personale au fost privite cu reţinere, pentru că erau văzute ca fraţii mai mici şi mai săraci ai adevăratelor computere, mainframe-urile. În mod paradoxal, PC-urile au fost copilul IBM la care compania a ţinut cel mai puţin. Deşi a modelat o întreagă nouă industrie prin creaţia sa şi prin principiile de arhitectură hardware impuse ca standarde de facto, cei de la IBM au fost printre primii care au eşuat să vadă potenţialul imens al noilor dispozitive. IBM s-a înşelat, Microsoft a avut dreptate. Or, poate Microsoft a avut puterea şi înţelepciunea de a-şi impune viziunea şi a modelat lumea tehnologică în care trăim astăzi.

Este ce se întâmplă acum o nouă revoluţie? Asemeni PC-urilor acum treizeci de ani, iPad-ul şi tabletele mobile sunt privite şi ele cu reţinere, fiind considerate mai degrabă instrumente pentru consum decât pentru creaţie de conţinut.

Sunt dispozitive frumoase, foarte portabile, extrem de personale, ultra-dependente de resurse aflate "în cloud" şi de conexiunea la reţea. Cu siguranţă vor schimba complet felul cum utilizatorii retail consumă conţinutul digital. Dar vor duce ele la moartea calculatorului personal, implicită în sintagma "post-PC"? Nu cred. Ele sunt mai degrabă copilul talentat al calculatorului personal, al internetului şi al filosofiei client-server decât înlocuitorul PC-ului. La birou, PC-ul îşi trăieşte liniştit şi matur vârsta de treizeci de ani.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Tim Cook,
“epoca post-PC”,
CEO,
Apple
/business-hi-tech/apple-da-startul-epocii-post-pc-9430458
9430458
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.