Aici internetul! Ma primesti in casa ta?

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 13 ianuarie 2011 25 afişări

Tehnologia exista, conexiunea este dintre cele mai bune din lume si preturile sunt cele mai mici, cel putin din Europa. Totusi internetul de mare viteza ajunge astazi doar in mai putin de un sfert din locuintele romanilor.

Doar aproape opt milioane dintre romani au acces la internet, potrivit unui raport al Eurostat, gradul de penetrare fiind astfel de aproximativ 36% din populatie. Si cu toate investitiile in retea si tarifele mici practicate de operatori, progresul va fi unul destul de lent in urmatorii cativa ani si ponderea de jumatate dintre locuitori care sa foloseasca internetul va fi probabil atinsa spre sfarsitul acestui deceniu. Cifra este poate mai putin importanta, cu atat mai mult cu cat pe marginea ei s-au facut de-a lungul timpului foarte multe speculatii, iar singura certitudine a ramas doar faptul ca exista pe piata noastra aproape trei milioane de conexiuni fixe la internet si alte 5,7 de milioane de conexiuni mobile, potrivit celor mai recente date ale Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Ce inseamna mai exact latimea mare de banda si cum poate fi exploatata atat in mediul de business, cat si in cel rezidential are o relevanta mult mai mare. In alte tari, conexiunea mai slaba calitativ a fost suficienta pentru pornirea unor companii care genereaza afaceri de milioane de euro. Aici, antreprenorii online au tot ce le trebuie din punct de vedere tehnic, dar ideile de business care au reusit sa ajunga pe piata internationala pot fi numarate pe degete. Pana si din punctul de vedere al comunicarii cu filialele globale sunt avantajate companiile de aici, dar destule multinationale prefera tari unde internetul este mai putin dezvoltat, lasand la o parte acest aspect in fata unor factori precum mana de lucru ieftina.

Cat timp petrec utilizatorii online si ce cauta mai exact pe internet este iarasi o informatie care ar putea fi speculata in multe feluri de companii si de furnizorii de internet. Aproape toti intra pe internet cel putin o data pe saptamana, regula valabila peste tot in Europa, cu o medie de doar cateva procente din populatie care navigheaza pe net mai rar de atat, iar 85% dintre romani fac acest lucru pentru a primi si trimite e-mail-uri, 42% pentru a accesa retele sociale si bloguri si 38% pentru a realiza apeluri video pe internet, conform Eurostat. Romanii nu exceleaza insa nici din acest punct de vedere. Pentru alti europeni, e-mail-ul este o activitate de baza si este folosita de aproape toti utilizatorii de internet indiferent de categoria de varsta, ponderea medie fiind de peste 90% in tari precum Belgia, Danemarca, Germania, Franta, Marea Britanie sau chiar Ungaria.

Cautarea de informatii pe paginile institutiilor publice este de asemenea o activitate mai putin preferata a romanilor, inca un motiv pentru care piata locala se afla pe ultimul loc in clasament. Cei mai interesati de astfel de informatii sunt danezii si norvegienii, mai mult de trei sferturi dintre ei accesand site-urile oficiale anul trecut. Dintre vest-europeni, majoritatea cauta pe internet asemenea informatii, dar dintre romani este vorba doar de 8 procente, urmati de turci, greci si cehi. Chiar mai jos decat acest nivel este numarul romanilor care cumpara produse si servicii de pe internet. Media europeana este de aproximativ 60% dintre utilizatorii de internet, cu o maxima de 79% in Marea Britanie, un adevarat paradis al comertului online, si o minima de noua procente, bineinteles, tot in Romania.

Asadar, potential de crestere exista. De altfel, serviciile de intermet au fost cele care au generat anul trecut cele mai mari cresteri in industria telecomunicatiilor atat din punctul de vedere al veniturilor, cat si al numarului de clienti, dupa cum estimeaza Dinu Malacopol, directorul executiv al companiilor Digital Cable Systems si Dial Telecom, care furnizeaza servicii telecom pentru clienti rezidentiali, respectiv de business. "Iar miza din acest an ramane tot internetul in banda larga care va continua sa creasca in Romania", conchide Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
internet,
conexiune,
preturi,
locuinte,
tehnologie
/business-hi-tech/aici-internetul-ma-primesti-in-casa-ta-7871073
7871073
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.