3D, nivelul urmator in materie de jocuri

Postat la 29 martie 2010 88 afişări

Desi au cerinte speciale, jocurile 3D sunt din ce in ce mai populare printre utilizatori, reprezentand in acelasi timp si o sansa de crestere a vanzarilor pentru producatorii de televizoare si monitoare, care incepand de anul acesta s-au orientat in numar mare catre tehnologia 3D.

"Desi poate oferi rezultate spectaculoase, suportul pentru tehnologia 3D nu este inca foarte raspandit in lumea jocurilor", este de parere Jacint Erdei, PR manager al Ubisoft Romania. "Foarte putini producatori de hardware se inhama la efortul reprezentat de implementarea nativa a suportului pentru tehnologia 3D", spune el. "In plus, ca orice tehnologie relativ noua, si 3D are nevoie de timp sa prinda radacini si sa intre in constiinta cumparatorilor", considera Erdei. In Vest deja a inceput goana dupa televiziunea 3D, in timp ce la noi multi abia acum descopera cinematografele 3D, asa incat mai e nevoie de timp ca 3D sa devina componenta esentiala a jocurilor.

Cum deocamdata niciun producator nu a anuntat vreun joc nou care sa fie dezvoltat in mod special pentru 3D, Erdei crede ca "Avatar The Game" va ramane cel mai popular in acest domeniu. "Oricum, sunt sigur ca multe dintre cele mai asteptate jocuri ale noastre vor putea fi incercate si in 3D." In ce priveste preturile, jocurile 3D nu sunt mai scumpe decat alte jocuri, indiferent de platforma pe care sunt jucate. "Pretul unui joc nu este stabilit de astfel de optiuni, ci de varsta lui, asadar, jocurile proaspat aparute intotdeauna vor fi mai scumpe decat cele care au deja sase luni sau un an vechime",

a precizat Erdei.

Anul trecut, vanzarile mondiale de jocuri au atins 57 de miliarde de dolari (41,8 miliarde de euro), potrivit companiei de cercetare de piata DFC Intelligence. Aceasta cifra include veniturile din jocuri video, atat hardware cat si software; un numar de 11 tari au avut venituri anuale din jocuri video de peste un miliard de dolari. "Avand in vedere contextul economic actual si cheltuielile mari legate de hardware, ne-am facut griji ca utilizatorii nu vor avea suficienti bani pentru a achizitiona soft pentru jocuri", a comentat David Cole, analist in cadrul companiei de cercetare DFC, adaugand insa ca s-au inselat, deoarece cheltuielile pentru software au atins un nivel ridicat si "se pare ca afacerea cu jocuri pare sa beneficieze in prezent de pe urma recesiunii, deoarece jocurile sunt o forma ieftina de divertisment la domiciliu".

In ce priveste vanzarile de console, Nintendo Wii a fost cea mai bine vanduta consola in 2009. "Nintendo Wii este unul dintre cele mai bine vandute produse ale tuturor timpurilor", a mai spus Cole. "Asta nu inseamna insa ca altele nu se vand bine. Ne asteptam ca Sony PlayStation 3 sa egaleze vanzarile anuale de software ale Wii in 2010. Intre timp, Xbox de la Microsoft ramane pe primul loc in anumite piete de top, precum Statele Unite si Marea Britanie.". Referitor la jocurile pentru calculator, DFC Intelligence estimeaza ca vanzarile acestora vor depasi 19 miliarde de dolari in anul 2013. In Romania, vanzarile de jocuri au continuat anul trecut tendinta usor crescatoare din ultimii ani, potrivit lui Jacint Erdei. Cele mai cautate jocuri in Romania in 2009 au fost "Assassin's Creed II" si "Avatar The Game". Platforma predominanta din Romania ramane PC-ul, care stapaneste in continuare piata, deoarece are preturi mai reduse si are multiple functionalitati. Se poate observa insa si o tendinta de crestere a vanzarilor de console, a adaugat Erdei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
busines hi-tech,
3D,
jocuri,
utilizatori,
vanzari
/business-hi-tech/3d-nivelul-urmator-in-materie-de-jocuri-5779817
5779817
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.