Mostenirea lui Michael Jackson: legende noi, fani noi si un miliard de dolari

Postat la 25 iunie 2010 97 afişări

La un an de la disparitia lui, fanii sai par mai numerosi ca niciodata, familia cauta inca adevarul despre 25 iunie 2009, iar publicatiile financiare ii contabilizeaza vanzarile de muzica si contractele: in jur de un miliard de dolari.

Associated Press estimeaza ca avansul pentru joc si incasarile din licentierea dreptului de folosire a imaginii lui Michael pentru obiecte promotionale, vandute prin intermediul exclusiv al Bravado, divizia de merchandising a Universal Music Group, se ridica la 26 de milioane de dolari. Cat priveste incasarile din vanzari de obiecte promotionale, acestea sunt mult mai mari. La ele se adauga veniturile din expozitia de suveniruri si obiecte personale produsa de AEG, compania cu care Jackson avea contractul pentru seria de concerte "This Is It" (3,5 milioane de dolari), banii din biletele la concerte pe care fanii au preferat sa le pastreze ca suveniruri (6,5 milioane) si obiectele promotionale pentru "This Is It" (15 milioane).

Surse citate de Billboard sustin ca nu s-au platit avansuri pentru seria de spectacole tematice pe care Cirque du Soleil le va sustine incepand din 2011 la Las Vegas si intr-un turneu international. Pentru aceasta serie de spectacole, similara celor concepute pentru Elvis si Beatles, costurile sunt impartite intre Cirque du Soleil si administratorii averii lui Jackson.

Alte venituri, incluzandu-le pe cele din reeditarea autobiografiei "Moonwalk" si vanzarile de bilete comemorative pentru concertele anualte, au adus alte 25 de milioane de dolari, sustine Associated Press.

CATALOAGELE DE MUZICA

Tot dupa estimarea Billboard, cota de 50% din catalogul Sony/ATV si proprietatea asupra celui cu propria muzica, Mijac, au contribuit cu 130 de milioane de dolari la veniturile post-mortem ale lui Jackson in ultimul an.

Pe baza unei valori de peste 75 de milioane de dolari, in 2005, a catalogului casei de publishing muzical Mijac, estimarea valorii actuale ar fi de circa 150 de milioane de dolari, ceea ce inseamna venituri anuale generate de peste 25 de milioane pe an, dupa unele surse chiar 50.

Cat priveste catalogul Sony/ATV, care cuprinde drepturile asupra unor piese de Beatles, Elvis Presley, Eminem, Bob Dylan sau Lady Gaga, estimarile despre valoarea lui difera. Consultantul Barry Massarsky de la Massarksy Consulting sustine ca ar fi vorba de 1,6 miliarde de dolari, din care companiei Sony si lui Michael Jackson le-ar reveni cate 800 de milioane, ceea ce ar insemna venituri de 80 de milioane de dolari pe an.

In schimb, The Wall Street Journal estimeaza valoarea catalogului la 2 miliarde de dolari si subliniaza ca Sony, care castigase de la Jackson cu cativa ani in urma dreptul de a cumpara partea de catalog a acestuia la pretul fix de 250 de milioane de dolari, nu va face uz de acest drept, intrucat are tot interesul sa ramana partener cu administratorii averii lui Jackson, in aproape toate proiectele bazate pe muzica megastarului (in loc sa cumpere si sa-si atraga un boicot global din partea fanilor furiosi, ar fi aici de adaugat).

Sony a obtinut dreptul de preemptiune de la Michael Jackson pentru ca l-a ajutat sa-si refinanteze o datorie de 270 de milioane de dolari catre un fond de investitii, datorie garantata cu cota de 50% a lui Michael din catalogul Sony/ATV. La sfarsitul lui 2010, cand datoria - detinuta acum de banca Barclays - va ajunge la scadenta, The Wall Street Journal considera ca Sony va accepta din nou o refinantare, in loc sa forteze o cumparare a cotei de catalog folosite de Jackson ca garantie. Cotidianul sustine ca din totalul initial de 500 de milioane de dolari, cat ar fi fost datoriile solistului la momentul mortii sale, executorii testamentari au reusit pana acum sa achite circa 200.

In plus, parteneriatul cu Branca si McClain, care reprezinta mostenirea lui Jackson in consiliul de administratie al firmei Sony/ATV, e o garantie pentru Sony ca se vor face de-acum incolo multe afaceri impreuna, avand in vedere seriozitatea, competenta si abilitatea de a face bani a celor doi. Desigur, fanii vor continua sa acuze relatii ascunse intre administratorii averii si Sony, ba chiar sa creada, pe urmele familiei Jackson, ca testamentul din 2002 al lui Michael, care ii numeste pe Branca si McClain executori testamentari si lasa toata averea copiilor lui si asociatiilor caritabile, ar fi de fapt un fals. Va mai trece insa mult pana ce toate acestea vor fi lamurite - poate chiar mai mult decat va fi nevoie pentru ca lumea sa afle circumstantele exacte ale pieirii artistului, in dimineata stranie de 25 iunie 2009.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/muzica/mostenirea-lui-michael-jackson-legende-noi-fani-noi-si-un-miliard-de-dolari-6447167
6447167
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.