Marele ecran mare

Postat la 30 iunie 2009 32 afişări

S-au dus vremurile cand senzatiile tari din salile de cinema erau date exclusiv de puterea sunetului sau de efectele speciale imaginate de regizor. Mai nou si in Romania, gratie noilor tehnologii, Christian Bale poate plonja printre spectatori, iar fanii pot da mana cu Bono la un concert U2.

Romanii au mai vazut filme in sistem drive-in la Cluj, unde peliculele din cadrul Festivalului International de Film Transilvania au fost proiectate pe terasa exterioara a Iulius Mall.

Din luna iunie a intrat pe piata si tehnologia 6D la The Light Cinema din centrul comercial Liberty Center. Operatorii cinematografului au investit 600.000 de euro intr-o sala de 40 de locuri proiectata in Austria, unde atmosfera din film nu este numai sugerata, ci poate fi simtita si mirosita, pentru ca experienta 6D combina tehnologia digitala 3D cu miscarea, senzatiile tactile sau olfactive, vantul sau ploaia.

Cinematograful a functionat un weekend in perioada de testare gratuita si 1.300 de persoane au avut parte de curse de masini in cadru SF, de o plimbare prin lumea ororilor sau de o expeditie in adancul oceanelor. “Este o reconfirmare a faptului ca ne plac jucariile tehnologice si experientele tari”, spune Venera Munjev, managerul cinematografului, care estimeaza ca aproximativ 3.000 de oameni vor veni saptamanal sa vada filme 6D.

The Light a inclus in program patru filme in varianta 6D - “Cosmic Race” (4 minute), “The Haunted House” (13 minute), “Pandavision” (10 minute) si “Snowride” (4 minute). The Light va continua si transmisiile de la Metropolitan Opera din New York (MET), care au avut premiera la inceputul lui 2009. “La toate spectacolele am avut casa inchisa inca din februarie pentru spectacolele din luna mai”, afirma Munjev. Seria MET va fi continuata si in sezonul viitor cu noua spectacole noi, iar din luna iunie au inceput si transmisii live ale London National Theatre, primul spectacol transmis de acolo fiind “Fedra” cu Hellen Mirren.

Toate aceste investitii au fost anuntate intr-un an cand la ordinea zilei sunt discutiile despre criza. Dar in ceea ce priveste operatorii de cinematografe, actuala situatie economica pare sa fi avut si urmari pozitive. “Suntem afectati de criza in doua feluri. Pe de o parte pozitiv, pentru ca tot mai multi oameni merg la cinematograf. De exemplu, in Polonia numarul spectatorilor a crescut cu 20%. Pe de alta parte, cateva dintre proiectele care urmau sa fie dezvoltate au intarziat din cauza crizei”, spune directorul Cinema City International. Operatorul israelian a investit in Romania 10 milioane de euro, iar pana la sfarsitul anului si-a propus sa detina 72 de sali de cinema.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cinematografe,
bucuresti,
filme,
cinema 3d
/arta-si-societate/marele-ecran-mare-4607895
4607895
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.