Shopping de lux din tastatura

Postat la 04 noiembrie 2008 25 afişări

O geanta Louis Vuitton sau un trenci de la Burberry sunt la numai un clic distanta, astfel incat amatorii de lux sa nu fie nevoiti sa plece de pe insula exotica unde se presupune ca se afla pentru a si le procura.

 

Cand creatorul de bijuterii de lux Boucheron a lansat in urma cu un an varianta online a boutique-ului din Place Vendôme, concurentii strambau din nas si preziceau ca brandul o va lua pe acelasi drum cu Tiffany, care a pierdut dintre clientii de lux prin lansarea unei linii accesibile de bijuterii. Toti declarau sus si tare ca un produs de lux isi pierde identitatea daca nu este vandut in boutique-uri exclusiviste, unde accesul sa fie permis pe baza de programare, iar Cerberul de la intrare sa filtreze clientii adevarati de simplii gura-casca.

In magazinul sau online, Boucheron vinde intreaga colectie de bijuterii, ceasuri si parfumuri, de la verighete de 300 de euro pana la creatii haute joaillerie de 15.000 de euro. “Clientii nostri sunt din ce in ce mai bogati, dar in acelasi timp muncesc mai mult si au mai putin timp. Insa toti sunt conectati la internet”, spune Jean-Christophe Bédos, CEO al Boucheron. In anul care a trecut, rezultatele au fost “pur si simplu colosale”, dupa spusele lui, iar decizia de a pasi in mediul virtual a avut efecte benefice si asupra vanzarilor din boutique-uri. In plus, incepand din octombrie, Boucheron face livrari si in Statele Unite.

 

Specialistii de pe piata luxului sustin ca, in conditiile actuale de criza, shopping-ul online poate fi una dintre solutiile salvatoare pentru astfel de afaceri, mai ales ca fostii directori de banci, care au iesit din lumea financiara pe usa din spate, dar cu sume colosale in cont, pot accesa de oriunde se afla site-urile care vand lux. Conform unui studiu realizat de Google in colaborare cu Stevens, o companie de cercetari pe piata luxului, cei care prefera sa cumpere online sunt tot mai bogati, mai tineri si mai dispusi sa cheltuie. “Cu cat esti mai bogat, cu atat ai mai putin timp la dispozitie sa mergi la cumparaturi, pentru ca, pana la urma, timpul este cel mai mare lux”, explica Pam Danziger, presedintele firmei de cercetare.

 

Astfel, numarul brandurilor de lux care au conceput magazine virtuale este tot mai mare. Francezii de la Louis Vuitton (care au castigat procesul cu eBay interzicand site-ului sa mai vanda produse falsificate cu marca lor) au realizat varianta virtuala a boutique-ului LV, Gucci vinde intreaga colectie online, Prada livreaza produse de lux in 17 tari, iar Burberry acopera atat Statele Unite, cat si Europa. Multi altii se pregatesc la randul lor sa intre in mediul online. Marco Furlanetto, directorul diviziei pentru Europa al companiei italiene Furla, prezent la Bucuresti pentru redeschiderea magazinului de accesorii premium, a anuntat ca la sfarsitul lunii noiembrie va fi lansat un magazin virtual. “Este un proiect pilot, incepem cu cinci tari, printre care Italia, Franta, Germania si in functie de rezultate vom adauga si celelalte tari”, a declarat Furlanetto.

 

Mai mult, vanzarea luxului online a capatat si o aura academica. In luna noiembrie, la Universitatea Politehnica din Milano va incepe, in premiera pentru Italia, un master in cadrul caruia 40 de studenti se vor specializa in vanzarea online a produselor de lux si care este sustinut de grupuri importante din domeniu.

 

Ideea introducerii unui astfel de master in Italia subliniaza importanta domeniului, mai ales ca dezvoltarea pietei de internet este destul de limitata in tara - numai 17% dintre italieni au acces la banda de mare viteza, cel mai scazut nivel din Europa de Vest, conform Asociatiei Europene de Telecomunicatii.

 

Companiile italiene au ezitat sa isi vanda produsele online, de teama ca imaginea brandului lor va avea de suferit. In consecinta, multe dintre companiile care au scris istoria modei in Italia au ramas in urma celor din Franta sau Statele Unite. De exemplu, Versace inca nu ofera posibilitatea de a achizitiona haine online, iar Armani a introdus abia anul trecut colectia Emporio Armani online. Intre timp, au aparut retaileri online specializati in lux. Yoox vinde produse de la case precum Armani sau Dolce & Gabbana. Compania opereaza site-uri pentru Marni, Emporio Armani si Diesel, iar incepand din sezonul trecut a inclus in selectie produse ale designerilor de nisa, precum Hussein Chalayan. Federico Marchetti, directorul executiv al Yoox, a declarat ca in urmatoarele 18 luni urmeaza sa se lanseze inca 12 site-uri monobrand de lux. 

 

Rivalul multibrand Net-a-Porter, care s-a lansat pe piata din 2000, stimulat de concurenta, nu se mai multumeste sa vanda pur si simplu si a imaginat servicii care rivalizeaza cu cele oferite in magazinele reale. La inceputul anului a incheiat un parteneriat cu Halston, un brand de moda popular in Statele Unite si relansat recent. La 24 de ore de la show-ul de moda de la New York, comerciantul online oferea deja doua tinute ale designerului casei Marco Zanini (care initial a lucrat la Versace), cu cinci luni inainte ca linia sa fie adusa in magazine. Unul dintre produse, o rochie din jerseu de 1.500 de dolari, s-a vandut in 45 de minute de la momentul cand a fost oferita online, devenind produsul cel mai rapid vandut de la lansarea site-ului. In plus, site-ul ofera servicii la care initial doar celebritatile aveau acces. Astfel, produsele pot fi livrate in aceeasi zi in care au fost comandate la New York sau Londra, si un parteneriat cu A Small World, o retea sociala online unde accesul se face numai pe baza de invitatie si care are membri ca Naomi Campbell sau Quentin Tarantino, pentru a le oferi membrilor acces la un club online de shopping.

 

Potrivit statisticilor disponibile, Coreea de Sud este campioana la cumparaturile online; 99% dintre utilizatorii de internet din aceasta tara au declarat ca au cumparat de pe internet. Urmeaza Marea Britanie, Germania si Japonia cu 97% si Statele Unite cu 94%. In Franta s-au vandut in acest an produse de 16 miliarde de euro, in Germania de 30 de miliarde de euro si in Marea Britanie de 50 de miliarde.

 

Chiar si pentru comerciantii clasici, internetul oferta oportunitati intr-un an care ar putea fi compromis de criza financiara. Grupul spaniol El Corte Ingles si Galeriile Lafayette din Franta au anuntat ca la sfarsitul anului vor lansa variantele online ale magazinelor. Si in Marea Britanie, magazine precum Harrods sau Harvey Nichols lanseaza din ce in ce mai multe produse online.

 

Rezultatele vanzarilor online pentru piata de lux sunt cat se poate de optimiste. Retailerul american Saks, care a vandut in luna august produse in valoare de 200 de milioane de dolari, a anuntat ca magazinul virtual este pe locul al doilea ca vanzari dupa emblematicul Saks Fifth Avenue din New York, o legenda in lumea luxului. Compania a angajat un consultant specializat pentru a regandi conceptul site-ului si pentru a facilita livrarea produselor in mai multe tari.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lifestyle,
servicii,
internet,
online,
shopping,
clienti,
lux
/arta-si-societate/lifestyle/shopping-de-lux-din-tastatura-3431025
3431025
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.