Romanii au o noua pasiune: cursurile pentru gatit (VIDEO)

Postat la 01 martie 2010 143 afişări

Tot mai multi se viseaza un Jamie Oliver amator sau isi inchipuie ca vor calca pe urmele bloggeritei din “Julie and Julia”. Antreprenorii locali au speculat nisa si incearca sa ii atraga pe amatori la atelierele si cursurile gastronomice.

Atelierele dureaza aproximativ trei ore si costa 100 de lei, iar Violeta le anunta pe site (www.violetas.ro). Toata desfasurarea de forte are loc in restaurant, iar numarul participantilor poate varia de la 8 pana la 20 sau 30 - s-a intamplat sa fie nevoie sa gateasca si in doua ture. Pretul include si consumatia din meniul zilei, iar la final se premiaza cele mai aspectuoase preparate. "Au facut tot felul de modele din paine - Mihaela din desene animate, harta Romaniei - si au primit premii ca torturi de ciocolata, carduri de discount, cupoane cu mic dejun gratuit."

Violeta Dinca afirma ca mare parte dintre cei care aleg atelierele de gatit sunt clienti ai restaurantului. "Apoi mai sunt si oameni care doresc sa se perfectioneze. De exemplu, au venit proprietarii unei pensiuni de langa Bucuresti care faceau paine pe vatra, dar nu le placea cum iesea si au vrut sa descopere secretele." Ea spune ca locurile pentru atelierul din 1 martie s-au ocupat si ca are deja o lista si pentru atelierul din aprilie. "Asteptam primavara si vara, sa apara ingredientele proaspete in piete si sa reluam atelierele de salate."

In alte cazuri, cursurile de gatit sunt privite ca o modalitate de promovare a culturii unui popor. Scoala Japoneza din Bucuresti a inceput sa organizeze astfel de cursuri in 2008, cand cei care invatau limba japoneza au cerut mai multe detalii despre cultura nipona. "Ideea scolii era sa predea limba japoneza, dar pentru ca elevii scolii si-au dorit mai multe lucruri legate de cultura, caligrafie, s-a ajuns si la cursuri de gatit", povesteste Ioana Popa de la Scoala Japoneza. Atelierele dureaza pana la 2 ore, in functie de complexitate, iar cei care se inscriu pot invata cum se prepara sushi, Makizushi (sushi in alge uscate) sau Oyakodon (mancare traditionala din carne de pui, ou si orez).

Chiar si institutiile care pregatesc bucatarii profesionisti au inceput sa speculeze nisa. De exemplu, THR Group, specializat in pregatirea profesionala in turism si industria ospitalitatii, incearca sa atraga si bucatarii amatori. "Cursul a fost introdus spre sfarsitul anului 2009 datorita unei cereri crescande a pasionatilor de gastronomie. Am spus <pasionati> pentru ca la acest curs se inscriu persoane care nu doresc neaparat o diploma, ci pur si simplu vor sa invete ceva practic", afirma Georgiana Surdulescu, PR specialist la THR Group.

Timp de cinci zile, trei ore pe zi, cursantii sunt purtati prin bazele bucatariei, de la salate si sosuri din bucataria internationala, decoruri din legume si fructe, gustari si antreuri pana la preparate de baza din toate tipurile de carne, garnituri si deserturi. Cursul costa 200 de euro, dar se poate opta si pentru o singura zi (40 de euro). Normal, totul se termina cu o masa unde fiecare gusta preparatele si le compara. In taxe sunt incluse si costurile materiei prime si ale ustensilelor de bucatarie, care se pot pastra. Dincolo de arta mixului de ingrediente sau precizia masurarii lor, gatitul este pana la urma si o metoda de relaxare, astfel incat si organizatorii de cursuri de relaxare au inclus atelierele de gatit in oferta. FiorArte, un studio de recreatie pentru adulti, organizeaza cursuri de gatit inca de la deschidere din februarie 2009. "Pana acum 50 de persoane au urmat cursurile gastronomice. Grupele sunt limitate la 6 persoane", spune Anca Plesca, proprietara FiorArte. Cat despre bucatariile preferate, Plesca sustine ca tematica se schimba in functie de cererile pietei. "Cea mai cautata bucatarie este cea mediteraneeana, un model alimentar care raspunde cel mai bine nevoilor consumatorilor interesanti de alimentatia sanatoasa, dar care nu vor sa renunte la placerile culinare."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/lifestyle/romanii-au-o-noua-pasiune-cursurile-pentru-gatit-video-5634234
5634234
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.