Reportaj: Răţuşca cea urâtă a Italiei - GALERIE FOTO

Autor: Roşca Postat la 31 mai 2012 90 afişări

Despre Roma s-au scris mii de pagini, Toscana a fost la rândul său o muză pe măsură, iar în rândul “vedetelor” se plasează la fel de bine şi Coasta Amalfi. Toate au fost cântate, puse în versuri şi în filme. Dintre toate regiunile din cizmă, Puglia, aflată în sudul Italiei, a fost mult timp considerată răţuşca cea urâtă. Nici astăzi nu se ridică pe piedestalul pe care au fost ridicate – şi nu fără motiv - alte regiuni, însă nu pentru că nu are potenţial, ci pentru că stă ascunsă de ochii curioşi ai turiştilor.

Deşi niciunul nu are mai mult de 50.000 de locuitori, fiecare te poate ţine captiv pe străduţele înguste şi întortocheate timp de o zi. În Trani, catedrala aproape atinge marea şi sunt zile când valurile nervoase se apropie ameninţător de zidurile albe de calcar ale lăcaşului de cult.

În Bisceglie aceeaşi mare nervoasă face ca zecile de bărci de lemn de culoare albastră să se legene în tandem. Vasele mai mari şi iahturile "parcate" la doar câţiva metri distanţă stau însă neclintite şi par neimpresionate de valurile care se sparg de zidurile care demult încojurau oraşul.Bărcile de lemn albastre sunt ca o emblemă a regiunii. În fiecare oraş-port, oricât de mic, pot fi văzute la malul mării. Unele sunt în reparaţii, altele în teste şi în unele cazuri sunt chiar scoase în larg de pescarii din zonă. De lipsit însă, ele nu lipsesc de nicăieri.

Ceva mai la sud şi mai departe de ţărm se găseşte Alberobello, un oraş aflat în patrimoniul UNESCO, unde toate casele sunt pictate în alb şi sunt numite trulli. Ele arată de fapt ca nişte "colibe" din carămidă, cu un acoperiş conic pe care stă pictat un simbol magic, potrivit locuitorilor. Aici, spre deosebire de toate celelalte oraşe, pot fi văzute adesea grupuri de turişti care nu se lasă intimidaţi de ploaie sau de vânt. Cu umbrele sau pelerine de ploaie, alaiuri de turişti germani şi englezi intră în zecile de case la intrarea cărora stă clar scris: "Intrarea este gratuită, trebuie să intraţi să vedeţi". Mai mult, spre deosebire de celelalte oraşe din zonă, aici magazinele - fie ele de suveniruri sau cu produse alimentare tradiţionale - se găsesc la tot pasul.

Migdalele în sos şi biscuiţii cu sâmburi de caise făcuţi în casă sunt doar câteva dintre specialităţile cu care te cuceresc localnicii. În Ostuni sau oraşul alb care guvernează parcă tot sudul Italiei de pe coasta unui deal nu trebuie ratată îngheţata, care este la fel de variată şi de irezistibilă ca în Bari şi ca în orice alt oraş din Italia. Îngheţata nu este însă singurul punct de atracţie în acest oraş îmbrăcat cu totul în alb, care a reuşit totuşi să-şi asorteze câteva uşi verzi şi multe ferestre asaltate de flori. Ostuni te invită practic să pierzi ore în şir pe străzi şi cu siguranţă la final vei spune că nu au fost ore pierdute.

După câteva zile de plimbări, frig şi ploaie, de rochii de vară şi mare, regiunea Puglia se dezvăluie şi nimic nu te pregăteşte pentru ce o să vezi chiar după ore bune de căutat în străfundurile internetului. Dincolo de sfaturile şi sugestiile pe care le puteţi găsi în mediul virtual, părerea cuiva ce a bătut la picior regiunea este un ferm "merită!"

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Toscana,
Roma,
Coasta Amalfi
/arta-si-societate/lifestyle/reportaj-ratusca-cea-urata-a-italiei-galerie-foto-9680748
9680748
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.