Reportaj: Povestea locurilor unde s-a nascut Zara

Autor: Rosca Cristina Postat la 18 martie 2011 193 afişări

Avionul a aterizat. Este a doua oara cand calc pe pamant spaniol, de fiecare data la Barcelona. Diferenta este ca acum sunt in tranzit, intre doua avioane, destinatia finala fiind La Coruña. O diferenta de 20 de grade. In minus. Dar si o diferenta de atitudine in ce priveste moda.

Ce este interesant de observat este ca in timp ce altii se plang, vorbesc despre reducerea afacerilor sau despre concedieri, cei de la Inditex spun "criza, care criza?". Desi situatia in economia iberica scartaie si somajul este pe culmi - rata somajului situandu-se in jurul a 20% -, acasa la Inditex, in Arteixo si in magazinelor lor, nu se simte. Magazinele Inditex din toata lumea merg bine, dar cele de acasa cu atat mai bine cu cat, spun reprezentantii companiei, preturile tuturor produselor sunt cu 30% mai mici in toate magazinele din tara natala.

La Zara, Bershka sau Pull & Bear cumparatori sunt in permanenta, iar la poarta sediului central se aliniaza in fiecare dimineata din ce in ce mai multe masini ale angajatilor, pregatiti sa intre pentru o noua zi de multa munca. Angajatii intra fara probleme, insa vizitatorii au nevoie de legitimatii speciale si de autorizare de la biroul de securitate. Odata primita autorizatia, urmatoarea oprire este parcarea, in care ai putea lejer sa te pierzi pentru ca la prima vedere nu este mai mica decat parcarea unui centru comercial. Norocul nostru ca avem un ghid care sa ne insoteasca prin cladire. Pe holurile lungi nu este nimeni, insa prin usile deschise se vad oamenii asezati in fata calculatoarelor. n aceeasi cladire, dar diferit de sediul Inditex, se gaseste sediul Zara. "Sa stiti ca exista o linie invizibila care separa cele doua sedii. Oamenii din Inditex nu au voie in Zara si invers", glumeste un reprezentant al companiei. Odata ce ai trecut de aceasta linie de demarcatie, se vede insa ca ai patruns in "alta lume". De la lemn si mar-mura inchisa la culoare ajungi intr-un spatiu deschis cu multe geamuri unde domneste albul. Hainele expuse si desenele dau culoare acestor spatii populate cu zeci, poate sute de angajati. Spatiul este deschis pentru ca toate departamentele, fie ca este vorba de comercial, croitorie sau creatie, interactioneaza in permanenta. Fiecare are insa indatoriri bine puse la punct. La departamentul comercial, zeci de angajati supravegheaza situatia din magazinele Zara din toata lumea. La creatie sunt sute de persoane pentru fiecare colectie - femei, barbati, copii si adolescenti. Modelele create sunt expuse si doar cele "norocoase" devin haine, restul raman doar incercari.

Dintr-un simplu desen, o rochie ajunge apoi un model de hartie in marime naturala. Mai departe se croieste si se coase un exemplar "pentru a se vedea cum arata in realitate", iar ulterior tiparele merg in fabricile partenere ale Inditex, unde devin mii sau chiar mai multe rochii, fuste sau altceva. Odata finalizate, ele se intorc la Inditex pentru inspectia finala, pentru a fi calcate, ambalate si trimise din nou in toate colturile lumii. Fabrici Inditex exista de asemenea in mai multe colturi ale lumii si unul dintre aceste colturi este chiar Arteixo, unde sunt 11. Desi atat de bogat in fabrici, satul, daca nu l-ar trada numarul mare de masini in miscare sau parcate, ar parea parasit pentru ca pe strada nu prea trec oameni.

Oricat ar fi de multe, numarul fabricilor Inditex este departe de cel al magazinelor grupului, care este pe o panta ascendenta. n 36 de ani au ajuns la 5.000. De cat timp mai au oare nevoie pana vor ajunge la 10.000?

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
reportaj,
lifestyle,
La Coruna,
Zara

Citeşte pe Gandul.ro

/arta-si-societate/lifestyle/reportaj-povestea-locurilor-unde-s-a-nascut-zara-8053898
8053898
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.