Reportaj: Nu e Roma, nici Paris. E Lyon

Postat la 15 februarie 2010 379 afişări

Localnicii prepara zeci de specialitati de carnati, insa nu sunt germani. Fotbalul este pentru ei aproape o religie, dar nu sunt turci. Au constructii romane dinainte de Hristos, dar nu suntem la Roma. Si desi ravnesc la titulatura de “orasul luminilor”, Paris ramane purtatorul de drept al denumirii. Da, despre Lyon e vorba.

Vechimea e un motiv de mandrie si e la ea acasa in aceasta zona. In imediata apropiere se afla un fost teatru si odeon roman, un amfiteatru in aer liber care poate adaposti si 10.000 de oameni. "Vara chiar se tin concerte aici", spune ghidul, mandru de starea foarte buna in care s-au pastrat constructiile romane vechi de 2.000 de ani.

Traseul turistic clasic continua cu Croix Rousse, cartierul muncitorilor din industria matasii, Lyonul fiind un important centru al industriei modei in anii 1800. Astazi exista mici ateliere ale unor creatori de moda locali, unde pretul unei esarfe de matase pleaca de la 40 de euro. Atentie insa: dupa cum ne explica vanzatoarea, este matase de calitatea a II-a (cum se observa si la atingere); cele din matase veritabila au preturi de cateva sute de euro. Proprietarii atelierelor de matase spun ca afacerile au mers binisor si in 2009, turistii straini fiind clientii de baza.

Insa oricat de surprinzator ar parea, industria de turism a orasului este intretinuta in special de francezi. Dupa cum explica Romain Raimbault, criza i-a determinat pe multi sa se reorienteze catre destinatii turistice interne - pe langa mai vechiul obicei ca locuitorii din sud sa mearga in Paris, iar cei din nord sa vina pe coasta Mediteranei sau in Alpii francezi. In plus, o parte a businessului turistic local este reprezentat de multimea de restaurante din oras. "Criza sau nu, trebuie sa mancam undeva", spune proprietarul Les Cafés des Fédérations, un "bouchon" clasic lyonez - adica un loc unde clientii vin nu numai pentru a servi cina, ci pentru a-si petrece intreaga seara.

Un argument pentru faptul ca localul este plin la ora 21 tine si de vinurile proaspat aduse de proprietar. Dupa el, vinurile sunt (sau trebuie sa fie) un factor de baza in promovarea Lyonului - vecin al podgoriei Beaujolais si aproape de Côtes du Rhône - ca destinatie turistica. "Nu ne folosim indeajuns de vinuri", reflecteaza el. In schimb, reprezentantii oficiului local de turism mizeaza in special pe cei in cautarea unor partii de schi, stiut fiind ca regiunea Alpilor francezi este un vechi rival al Austriei si Elvetiei in aceasta privinta.

"Noi ne bucuram ca Tarom a lansat o cursa intre Lyon si Bucuresti si speram ca tot mai multi romani vor veni sa schieze iarna in Alpii nostri. Si vor sta, astfel, si cateva zile in Lyon", spun reprezentantii oficiului. Potential ar fi, avand in vedere cei aproape 28.000 de romani care si-au petrecut numai sarbatorile de iarna pe partiile austriece, potrivit datelor Oficiului National de Turism al Austriei, citate de Ziarul Financiar. Date similare nu exista pentru regiunea Rhône-Alpes, iar in ceea ce priveste operatorii care zboara intre Bucuresti si Lyon, Tarom nu a oferit informatii despre rezultatele rutei operate. Wizz Air a renuntat la cursa de iarna din Bucuresti spre Grenoble, pastrand-o doar pe cea din Cluj-Napoca catre aceeasi destinatie.

Potrivit estimarilor de care vorbesc gazdele lyoneze, afluxul de turisti de anul trecut in regiunea Rhône-Alpes pare sa fi fost cam la acelasi nivel cu cel din 2008. Cert e ca evenimentul cel mai important din Lyon, Festivalul Luminilor, care se tine timp de patru zile la fiecare inceput de decembrie, a adus anul trecut un numar de aproximativ 3-3,5 milioane de vizitatori. Adica aproape cati vin in tot restul anului. "Lyonul e si destinatie de vara, si de iarna. Vara e totusi mai frumos", zice ghidul.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lifestyle,
Lyon,
reportaj,
turism
/arta-si-societate/lifestyle/reportaj-nu-e-roma-nici-paris-e-lyon-5505753
5505753
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.