Reportaj: Acasa la Afrodita

Autor: Rosca Cristina Postat la 09 aprilie 2011 50 afişări

O plaja cu stanci si o poveste frumoasa plus mult spirit antreprenorial fac din Cipru o destinatie care atrage peste doua milioane de turisti pe an. Un marketing perfect pus la punct, care scoate din ecuatie conflictele care au marcat istoria insulei.

Daca partea turca a Nicosiei nu a parut un obiectiv suficient de turistic, Famagusta sau "orasul parasit" a fost clar pe lista, recomandat de toti turistii care l-au vazut. Din pacate, situatia nu este aceeasi cu cea din Nicosia. In Famagusta nu intra nimeni, decat trupele ONU, asa ca a trebuit sa ma multumesc cu o solutie mai putin conventionala. La sase kilometri de Ayia Napa, cel mai turistic loc de pe insula, se afla satul Deryneia, singurul punct de pe insula de unde poti vedea orasul parasit. Prin binoclu.

In acest sat, unul dintre putinele locuri din Cipru fara nicio umbra turistica, exista la fiecare cativa zeci de metri cate o tabla pe care scrie mare cu vopsea alba "Spre locul unde poti vedea Famagusta", plus sageata care indica directia. Odata ajunsi, vedem o casa ca oricare alta. In schimbul sumei de doi euro, descoperim ca pe acoperis a fost creata o terasa mai putin conventionala: circa zece binocluri prin care poti vedea cladirile din Famagusta - fara nicio fereastra sau usa, fara nicio lumina, intr-adevar parasite. Populatia cipriota din Famagusta a fost evacuata in 1974, cand turcii au ocupat orasul, pe care nu l-au repopulat ulterior. Din 2010, World's Monuments Fund a pus Famagusta pe lista celor 12 situri istorice in pericol de a fi complet distruse. La plecarea din casa cu binoclurile am primit o invitatie la film. Un film cu povestea orasului Famagusta, unul dintre cele mai turistice orase si cele mai prospere economic in anii '50, care acum ramane doar o amintire a ceea ce a fost si o destinatie turistica putin mai altfel.

Ce este interesant de observat este ca pe aceasta insula, a treia ca marime din Marea Mediterana, totul poate deveni turistic. In aceasta casa din Deryneia, proprietarii au si ei spirit anteprenorial si au descoperit ca pot face turism doar pentru ca se afla suficient de aproape de orasul parasit. In lipsa de altceva turistic, ei pun la dispozitie pentru doi euro un binoclu sau mai multe. Pentru un euro in plus poti primi o bautura racoritoare, iar pentru doi, pe langa acestea, si o prajitura de casa - un fel de cozonac, combinat cu chec, foarte gustos de altfel.

Aceasta a fost insa doar una dintre lectiile de turism pe care le-am invatat in Cipru, tara care isi primeste turistii si fiecare luna din an cu temperaturi de peste 10 grade Celsius. In martie, temperatura a ajuns si la 25 de grade, suficient pentru cateva ore de plaja si chiar si o baie in Mediterana. "Turistii au inceput sa vina pentru ca vremea a fost buna. Aici, in Paphos, cam in luna martie incepe sezonul", spune un chelner roman, care lucreaza de trei ani in Cipru si care vine acasa cam o luna pe an in decembrie. Cei mai multi turisti vin in Cipru la plaja, insa exista si cei care vor sa vada locul unde s-a nascut Afrodita, in speranta ca insula a fost cladita dupa chipul si asemanarea zeitei frumusetii.

A fost odata ca-n povesti. Cam asa incepe istoria insulei Cipru daca o asculti de la un romantic, care cu siguranta va vorbi despre zei si nu despre razboaie si cuceritori. Te va duce la stancile Afroditei, despre care se spune ca sunt locul nasterii zeitei aparute din valuri. Stancile sunt pur si simplu stanci, insa aceste povesti reusesc sa atraga sute de mii de turisti. Un apus de soare pe plaja Afroditei, situata undeva la jumatatea distantei dintre Limassol si Paphos, acolo unde apa are culoarea turcoaz si unde pietrele fac parte din decor, te poate face sa crezi ca zeita frumusetii si-ar fi ales acest loc pentru a se naste. Restul e doar marketing.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/lifestyle/reportaj-acasa-la-afrodita-8119827
8119827
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.