Recorduri de vara la cinema

Postat la 09 august 2010 18 afişări

Anul trecut, industria cinematografica a incasat 10 miliarde de dolari in timpul verii, iar in acest sezon, dupa investitii de miliarde de dolari, asteapta rezultate si mai bune.

Paramount a lansat "Iron Man 2" si a distribuit productia DreamWorks Animation "Shrek Forever After", Universal - "Robin Hood", Disney a intrat in sezonul de vara cu "Prince of Persia: Sands of Time", iar Warner Bros. a alimentat apetitul pentru "Sex and the City" cu al doilea film din serie.

Cea mai importanta lansare pentru studiourile Fox este comedia de actiune "Knight & Day", un fel de reuniune pe marele ecran pentru starurile din "Vanilla Sky", Tom Cruise si Cameron Diaz. Fox incearca sa pluseze la box office si cu filmul de actiune stiintifico-fantastic "Predators", al treilea din serie. Legat de colaborari profitabile, una dintre cele mai asteptate lansari ale anului este "Inception", cu Leonardo DiCaprio, regizata de Christopher Nolan si produsa de Universal. Studiourile incearca sa obtina profit si in varianta 3D cu o comedie animata, "Despicable Me", cu o distributie care ii cuprinde pe Steve Carell, Jason Segel si Julie Andrews. Principalii concurenti vor fi "Toy Story", lansat cu trei saptamani inainte, sau "Cats & Dogs: Revenge of Kitty Galore", lansat la trei saptamani dupa.

Sony mizeaza inca pe puterea numelor mari de la Hollywood - Adam Sandler si Kevin James in "Grown Ups", Angelina Jolie in "Salt" sau Julia Roberts si Javier Bardem, care incearca sa se redescopere in adaptarea pentru marele ecran a unui bestseller, "Eat, Pray, Love".

Zilele de august sunt la fel de pline de lansari. Paramount si regizorul M. Night Shyamalan isi pun puterea de atractie la incer-care in "The Last Airbender", bazat pe un serial de televiziune popular in Statele Unite, iar Paramount si-a pus mari sperante in "Dinner for Schmucks", o comedie marca Jay Roach. Un alt hit al verii, asteptat de milioane de fani, este saga Twilight - "Eclipsa", a treia productie din celebra serie cu vampiri. Alte lansari importante au fost "The Sorcerer's Apprentice", cu Nicolas Cage, sau, in spiritul obsesiei pe care au trezit-o in ultima vreme anii '80, "The Expendables", "The A-Team" si "The Karate Kid".

Programul premierelor se remarca si prin numarul mare de sequel-uri. In total, in aceasta vara in cinematografe au avut premiera 11 continuari ale unor mari succese de casa. Un calendar promitator, comparativ cu 9 anul trecut si 7 in sezonul estival din 2008. Mai ales ca acest gen de continuari, desi blamate de specialisti uneori pentru lipsa de inventivitate, sunt investitii mai sigure decat o productie inceputa de la zero.

Evident, bugetele unor astfel de productii sunt pe masura pretentiilor. Christopher Nolan, regizorul "Dark Knight", a avut la dispozitie 170 de milioane de dolari pentru "Inception", iar producatorii "Toy Story 3" au avut un buget de 190 de milioane de dolari.

Faptul ca tot mai multe blockbustere se lanseaza in timpul verii nu exclude succesul in alte sezoane - "Titanic" si "Avatar" lansate de Craciun sunt doar cateva exemple, dar in rest vara a fost anotimpul predilect. In acest sezon, miza este cu atat mai mare pentru studiourile de la Hollywood, cu cat au in spate un an record greu de depasit, iar vara aduce aproape jumatate din incasari. Inceputul de an a fost promitator si pare ca va propulsa vanzarile spre un nou maxim. Productia lui James Cameron, "Avatar", a devenit cel mai profitabil film din istorie (1,86 miliarde de dolari). Imediat ce avalansa "Avatar" s-a mai potolit, in scena a intrat Tim Burton cu "Alice in tara minunilor", unul dintre cele sase filme care au castigat peste un miliard de dolari la nivel mondial. A fost pentru prima data in istorie cand doua filme lansate in acelasi an au depasit acest nivel.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lifestyle,
cinema,
filme,
recorduri
/arta-si-societate/lifestyle/recorduri-de-vara-la-cinema-6795508
6795508
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.