Plaja din centrul orasului

Postat la 11 august 2009 211 afişări

Soare si nisip gratuit sunt cateva dintre solutiile prin care orasele Europei incearca sa potoleasca dorul de duca al localnicilor afectati de criza financiara.

Ambele maluri ale canalului sunt populate cu astfel de plaje. Pe partea opusa se afla Central Garden, complex deschis anul trecut si care a devenit una dintre destinatiile favorite ale amatorilor de cultura vieneza (muzica, film si momente live). Anul acesta, lista a fost completata de o investitie a statului Israel, care a aniversat centenarul orasului Tel Aviv prin deschiderea de plaje urbane atat in Viena, cat si la New York, Paris si Copenhaga.

Nisipul a fost adus de la Tel Aviv pentru plaja proiectata de firma vieneza de arhitectura Share, iar zona are o capacitate de 160 de persoane, care pot juca bocce (un joc cu greutati), volei pe plaja sau matkot (o varianta israeliana de tenis pe plaja). Experienta este intregita de meniuri si bauturi israeliene, precum si de programe culturale speciale. Si la Paris cuvantul de ordine pe plajele urbane a fost gratuitatea. Faimoasa Paris Plages, care s-a deschis pe malul Senei pentru o luna, la sfarsitul lui iulie, a fost creata ca o solutie pentru buzunarul parizienilor (sau al turistilor) afectati de criza. Toate activitatile de aici sunt gratuite, iar anul acesta autoritatile au presat comerciantii sa reduca preturile.

De exemplu, o inghetata costa doar un euro, in timp ce in trecut in Paris cu greu o gaseai sub doi euro. “Contextul crizei financiare este foarte important anul acesta pentru Paris Plages, mai ales ca a fost un an foarte greu. Ideea este sa oferim ceva familiilor care nu merg in vacanta”, au declarat organizatorii. Peisajul de litoral urban a fost obtinut gratie celor circa 2.000 de tone de nisip transportate in centrul Parisului si la Bassin de Villette, un lac artificial din nord-estul orasului, pentru evenimentul estival care a ajuns deja la a opta editie. Pe langa nisipul si sezlongurile care inca din prima zi au fost luate cu asalt de mii de turisti si localnici, tot gratuit se pot folosi si echipamentele de Un fenomen care a inceput in urma cu zece ani in Viena este cel al plajelor construite de-a lungul canalului Dunarii ISTORIE Mai multe despre serviciile de gazduire video internationale si cele dezvoltate de antreprenori romani puteti afla dintr-o galerie foto disponibila pe www.businessmagazin.ro SLIDESHOW tenis de masa, bicicletele de fitness si tot fara bani se poate beneficia de ore de tai chi sau masaj.

Copiii se pot inscrie la ore de arta sau muzica, iar organizatorii au angajat o echipa de nutritionisti care sa ofere consiliere gratuita celor care au probleme cu dieta. “Multi dintre cei ce vin aici nu si-au permis o vacanta. E ca o mica evadare, pentru ca te simti cu adevarat diferit”, spune Edda Verziera, o locuitoare din Paris. Proiectul ii apartine primarului Bertrand Delanoë, care in 2002 a decis ca orice locuitor al Parisului ar trebui sa se bucure de o vacanta ca pe litoral, chiar daca nu poate pleca din oras. Ideea a fost atat de populara, incat plaja acum a ajuns sa atraga aproximativ patru milioane de vizitatori. Plaja din dreptul muzeului Luvru/Pont de Sully este dotata cu un perete de catarare, o piscina si un spatiu pentru concerte. La Port de Gare, amatorii de bronz de Sena au acces gratuit la internet sau se pot inscrie la un curs de arta. Iar la Bassin de Villette pot practica gratuit sporturi de apa, precum navigatia cu barci cu panze sau cu caiacul.

Totusi, parizienii nu au fost induplecati nici macar de criza financiara sa se abtina de la obisnuitele lor proteste fata de initiativele venite de la primarie. Cei care locuiesc in zona sunt nemultumiti de asaltul turistilor, iar soferii parizieni sustin ca traficul a devenit o corvoada din cauza interzicerii accesului cu masinile pe malul Senei. Asa incat e posibil ca unii sa uite de criza si sa-si ia totusi o vacanta in afara orasului, ca sa scape de stres.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
plaja,
oras,
centru,
europa,
paris,
viena,
localnici,
arta
/arta-si-societate/lifestyle/plaja-din-centrul-orasului-4733679
4733679
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.