Malta: unde istoria se întâlneşte cu marea albastră

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 31 mai 2016 713 afişări

Am ajuns pentru prima oară în Malta fără a avea anume aşteptări, poate şi pentru că, spre deosebire de alte excursii, nu citisem prea multe despre destinaţia în cauză. Odată ajuns pe insulă, am înţeles repede de ce o ţară cu doar 400.000 de locuitori reuşeşte să convingă în fiecare an aproape un milion şi jumătate de turişti să o viziteze.

Valletta este şi un loc potrivit pentru a lua masa: preţurile sunt mai mici decât în districtul Sliema-Saint Julian, iar oferta este mult mai variată. Nu vă aşteptaţi însă să găsiţi multe feluri de peşte sau fructe de mare: deşi înconjuraţi de apă, maltezii par a prefera mai mult felurile grele – un fel tradiţional popular în rândul localnicilor este friptura de iepure.

Odată ce te obişnuieşti cu atmosfera, Valletta începe să îşi arate partea cosmopolită: festivaluri de artă, expoziţii la tot pasul, chiar şi Malta Fashion Week; piaţa centrală, locul de întâlnire al studenţilor, este tot timpul plin de viaţă.

Pentru cei care iubesc însă istoria, locul în care trebuie să ajungeţi este Medina, vechea capitală a Maltei. Aflată în centrul insulei, în apropiere de Rabat, Medina este un loc desprins din filme, cu străzi înguste şi clădiri ce aduc aminte de cavalerii ce l-au construit. Nu este o destinaţie pentru care să vă planificaţi mai multe zile – din contră – o singură vizită vă ajunge pentru a vizita şi Rabat, un oraş ce oferă multe celor care îi dau atenţie. Am descoperit aici grote, catacombe şi adăposturi din timpul celui de-al doilea război mondial, pe care vă recomand să le vizitaţi. Cavalerii au ajuns pe teritoriul Maltei în anul 1530, după ce au plecat de pe insula Rhodos (acolo unde îşi aveau sediul), din cauza invaziei turceşti din anul 1522. După ce s-au stabilit în Malta, cavalerii au continuat să lupte atât împotriva turcilor, cât şi a piraţilor care se aflau în apropierea insulei.

O vizită în Malta nu este însă completă fără a descoperi Gozo şi Comino, cele două insule din apropiere; prin urmare, ne-am suit la bordul unei nave ce oferea transport către acestea. Am petrecut o oră şi jumătate pe o mare destul de agitată, iar când am ajuns pe Gozo am fost preluaţi de un ghid local care a ţinut să ne arate tot ce avea insula de oferit. Am ajuns mai întâi la Fereastră Albastră (Azure Window),  unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Maltei; şi chiar dacă nu sunt neapărat un fan al selfie‑urilor, recunosc că peisajul de vis te îndemna parcă să iei telefonul în mână şi să te pozezi.

Am plecat apoi înspre Victoria, capitala neoficială a insulei Gozo, pentru a vizita citadela construită de cavalerii Sfântului Ioan. Aici se organizează numeroase festivaluri, cea mai importantă având loc de Sfânta Maria, în miez de vară, în oraş strângându-se zeci de mii de oameni dornici să asiste la o sărbătoare foarte populară. Inedite sunt şi balcoanele caselor din Victoria, construite în stilul arab, închise şi cu ferestre foarte mici. Citadela îi adăpostea în Evul Mediu pe toţi locuitorii din Gozo care se refugiau din calea otomanilor. La fel ca şi în bisericile fortificate din Ardeal, în citadelă existau spaţii speciale pentru depozitarea alimentelor (suficiente cât să-i hrănească pe locuitorii din Malta în timpul unui asediu), dar şi rezervoare cu apă.

După ce am părăsit Gozo ne-am îndreptat către Laguna Albastră, un loc idilic, aflat pe insula Comino. Laguna adăposteşte cea mai frumoasă plaja din arhipelagul maltez, iar apa turcoaz te invită parcă să uiţi că luna mai nu este cea mai potrivită pentru o baie; am ascultat-o şi, după ce m-am încurajat singur, am înotat câteva minute printre stâncile care se ridicau din apă. Este o senzaţie unică, pe care cred că fiecare ar trebui să o experimenteze; asiguraţi‑vă că excursia în Malta va include şi o oprire, oricât de scurtă, la Laguna Albastră.

Un ultim loc pe care trebuie să îl experimentaţi este Saint Julian, districtul bunei dispoziţii din Malta. Aflat la jumătate de oră de mers pe jos de Sliema, Saint Julian este locul unde tinerii petrec până târziu în noapte; veţi găsi aici baruri, restaurante şi cafenele care sunt întotdeauna deschise şi oameni cu care puteţi oricând să staţi de vorbă.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/lifestyle/malta-unde-istoria-se-intalneste-cu-marea-albastra-15398619
15398619
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.