Hotelurile design, un nou obiectiv turistic

Postat la 08 februarie 2010 88 afişări

Hotelurile design sunt printre locurile obligatoriu de bifat pe lista cu experiente a turistilor cu venituri mai mult sau mai putin ridicate. |ntr-o perioada in care bugetele sunt reduse, pe piata s-au dezvoltat variante mai accesibile, dar la fel de inovatoare ale acestor concepte.

Astfel de investitii apar de obicei in locuri la moda, preferate de artistii orasului. De exemplu, in Berlin, cel mai nou hotel design la pret redus a fost deschis in zona Mitte, inima artistica si de arta urbana a Berlinului. Hotelul Michelberger este decorat de designeri faimosti din Germania (Anja Knauer sau Sibylle Oellerich). Tom Michelberger, antreprenorul de 31 de ani care a gandit conceptul, crede ca numai companiile cu caracter sunt cele ce vor avea succes. "Vor reusi sa depaseasca perioada de criza numai companiile ce ofera mai mult decat un produs si contribuie la transformarea modului cum functioneaza afacerile. Perfectiunea nu creeaza amintiri - pentru asta e nevoie de o miscare, de o experienta vie - interactiunea cu oameni, imprejurimi si atmosfera", comenteaza Michelberger. Arhitectul german Werner Aisslinger a transformat o veche fabrica intr-un hotel, pastrand o parte din specific - fatada industriala, camere inalte cu ferestre masive. Exista cinci categorii diferite de camere in functie de dimensiuni si decor, iar pretul unei camere incepe de la 59 de euro. Compania planuieste deschiderea a 20 de hoteluri in Europa in urmatorii ani, la Londra, Berlin sau Glasgow.

In aceasta perioada, si spatiile similare care au deja experienta de cativa ani pe piata anunta rate de ocupare de 100%. Yotel, un concept de hotel design la pret redus inspirat de Japonia, de cabinele de first class din avioane si de iahturile de lux, a castigat anul trecut premiul pentru Business Accommodation of the Year la competitia Business Travel World Awards. Yotel a fost creat de fondatorul grupului YO!, Simon Woodroffe si de Gerard Greene, care in prezent este directorul executiv al grupului, iar actionarul majoritar este IFA Hotels & Resorts. Ideea i-a venit lui Woodroffe dupa ce a calatorit la first class pe un zbor de lunga distanta. Atunci s-a decis sa transpuna luxul dintr-o cabina de avion sau de iaht in lumea hoteliera.

Dupa deschiderea primului hotel la aeroportul Gatwick din Londra, in iulie 2007, a urmat inca unul la Heathrow in decembrie acelasi an si apoi altul la aeroportul Schiphol din Amsterdam la sfarsitul lui 2008. De la deschidere, hotelurile functioneaza intotdeauna la capacitate maxima. Yotel a mizat pe un mediu total opus celui din aeroporturi - calm, dusuri energizante, lumini relaxante, o zona de lucru si Wi-Fi. Urmatoarele locuri alese pentru extinderea grupului sunt aeroportul din Abu Dhabi si centrul aceluiasi oras. Pretul pentru camera incepe de la 25 de lire.

Conceptul de hotel design la preturi accesibile este interesant si din punctul de vedere al inovatiilor aduse in reducerea costurilor. Astfel, citizenM tine sub control cheltuielile folosind module prefabricate, transportate pe santier pentru asamblarea hotelurilor. n cazul Michelberger, designerii au colindat targurile vintage in cautarea mobilei perfecte pentru camere.

Nu poate fi trecuta cu vederea ca, uneori, sintagma de hotel design este folosita si pentru a motiva anumite decizii ce tin de aspectul camerei si nu sunt intotdeauna bine primite de turisti. Unul dintre conceptele introduse de hotelurile design si criticate de clienti a fost, de pilda, cel al bailor integrate in camere, cu efectul ca spatiul pare mai mare acolo unde camerele nu au tocmai dimensiuni generoase.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lifestyle,
turism,
hoteluri,
design,
preturi
/arta-si-societate/lifestyle/hotelurile-design-un-nou-obiectiv-turistic-5483533
5483533
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.