Gustul unei vacanţe perfecte

Autor: Mirabela Tiron Postat la 14 martie 2012 187 afişări

Adevăraţii pasionaţi de vacanţe culinare pot fi deosebiţi de amatori prin faptul că au carneţele de degustare şi nu concep să plece într-o călătorie lipsită de noi experienţe gustative.

Turiştii gurmanzi sunt atraşi în special de bucătăria cu influenţe mediteraneene, dar sunt atraşi de preparatele specifice fiecărei ţări. Cei care merg în Italia mănâncă prosciutto, cei care ajung în Spania se interesează de jamon sau fructe de mare, aşa cum cei care merg în Franţa se duc pentru brânzeturi sau trufe.

Agenţiile de turism locale propun pentru gurmanzi mai multe tururi gastronomice. Unul dintre acestea este turul aperitivelor în Torino, oraşul din nordul Italiei, unde aperitivele reprezintă mai mult decât un intro pentru cină. Momentul aperitivelor se desfăşoară între orele 18 şi 21, iar vinul, cocktail-urile şi vermuturile sunt acompaniate de un bufet gratuit cu aperitive. Se oferă diverse tipuri de salam şi brânzeturi, mini pizza, prăjituri, somon afumat şi pates. În Torino există mai multe baruri unde pot fi încercate aceste aperitive. Printre acestea se numără Caffe Torino, Lobelix, unde se servesc cocktail-uri alături de salate cu ton, pizza şi legume la grătar, dar şi Caffe Platti. Preţul unui sejur de weekend începe de la 350 de euro de persoană şi include două nopţi de cazare cu mic dejun şi biletul de avion.

Cei care sunt pasionaţi mai mult de preparatele din peşte pot alege un sejur de două nopţi în Cronwall. Pentru un weekend care include transportul cu avionul, o sesiune de pescuit şi o lecţie de gătit, dar şi două nopţi de cazare şi o cină cu preparate din peşte, preţul pachetului începe de la 500 de euro de persoană. În hanul din Portlow, The Lugger, turiştii sunt învăţaţi de către pescarul James Brown să gătească ce au pescuit.

O altă destinaţie care oferă experienţe gastronomice memorabile este Istanbul. Preţul unui pachet începe de la 350 de euro de persoană şi include biletul de avion, 2 nopţi de cazare cu mic dejun, dar şi un curs de turkish flavours. Un turc din Istanbul va învăţa turiştii să pregătească preparate cu ingrediente locale şi cu mirodenii cumpărate direct din bazarul turcesc.

Şi bucătăria poloneză reprezintă o atracţie pentru gurmanzi. Polonia este una dintre ţările culinare renumite ale Europei prin votcă şi cârnaţi. Institutul Culinar din Cracovia oferă cursuri în fiecare zi, predate de un bucătar local. Un pachet ce include bilet de avion, două nopţi de cazare în weekend şi cină costă 600 de euro. Sejurul începe cu o vizită la piaţă, de unde se pot cumpăra ingrediente pentru preparate specifice precum barszcz czerwony (supă de sfeclă roşie), golabki (rulouri cu varză) şi bigos (tocăniţă vânătorească cu cârnaţi kielbasa).

O formulă mai inedită de-a atrage turiştii gurmanzi au găsit-o francezii din Bretania. Pe lângă pachetul clasic ce include cazare, operatorii din turism din Bretania trimit turiştii şi la o fermă apicolă pentru iniţierea vizitatorilor în arta producerii şi extragerii de miere. Pentru o astfel de experienţă este necesar un buget de cel puţin 450 de euro de persoană, care include biletul de avion până la Brest, dar şi două nopţi de cazare cu mic dejun la ferma Terenez.

Cei care sunt interesaţi de cultul pâinii pot merge în Edinburgh. Aici fostul producător BBC, Andrew Whitley, predă un curs despre cum se produce pâinea la ferma lui din Macbiehill. Preţul unui sejur de un weekend începe de la 900 de euro şi include biletul de avion, dar şi două nopţi de cazare cu mic dejun şi lecţii de gătit.

Uitându-ne la specificul turiştilor gurmanzi, înţelegem că nu numai gustatul produselor îi trimite în astfel de sejururi, ci şi dorinţa de a învăţa cum se combină ingredientele şi gusturile, ceea ce îi face nişte cunoscători mult mai fini ai mâncărurilor, dar şi bucătari buni la ei acasă.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lifestyle,
vacanta,
calatorie,
experienta
/arta-si-societate/lifestyle/gustul-unei-vacante-perfecte-9399284
9399284
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.