Cum s-a născut cel mai mare festival din România: povestea unui eveniment care a atras peste 200.000 de oameni

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 19 aprilie 2016 5055 afişări

Când am auzit prima oară de UNTOLD, undeva la începutul lui 2014, m-am gândit la un festival asemănător cu B’estfest sau Summer Well, formate deja cunoscute în România. Ceea ce am descoperit la Cluj jumătate de an mai târziu a fost o surpriză extrem de plăcută: sute de mii de oameni, o organizare impecabilă şi, mai ales, o mulţime de steaguri.

În mod firesc, următoarea întrebare este dacă s-ar putea organiza un astfel de eveniment şi în Capitală. „Probabil că s-ar găsi soluţii de organizare şi altundeva, dar, după cum ziceam, cel puţin doi ani am căutat condiţiile potrivite pentru a organiza UNTOLD. A fost un proces îndelungat de indentificare a celei mai bune locaţii pentru un astfel de festival complex. Cluj-Napoca are deja o infrastructură foarte bună pentru evenimente, iar faptul că am găsit un concept unitar de a pune în valoare şi de a integra această infrastructură şi cele mai importante obiective oferă şi o anumită unicitate evenimentului la nivel mondial, fiind singurul festival care activează un oraş întreg“, explică directorul UNTOLD. El consideră că amplasarea geografică în Transilvania este un atu pentru planurile sale pe termen lung.

Revenind la steagurile despre care vorbeam la început, am întrebat organizatorii UNTOLD ce au făcut diferit pentru a atrage un număr atât de mare de străini. Potrivit datelor Mediafax, mai bine de 15% din cei 240.000 de participanţi au venit de peste hotare. „Chiar dacă am avut un line-up comparabil cu cele mai bune din Europa, UNTOLD este atractiv pentru că are un concept bun, comunicat în mod original şi targetat; am reuşit să dezvoltăm un concept care a avut un succes deosebit, dincolo de artiştii buni pe care i-am avut pe scenă. Am avut campanii de comunicare originale şi cu un impact foarte puternic; dintre acestea aş menţiona campania de donare de sânge Pay With Blood despre care s-a scris şi vorbit în toată lumea. Totodată, am folosit şi canale clasice de promovare, în principal în zona digitală şi într-adevăr am reuşit să atragem turişti din 44 de ţări, începând de la Canada, Mexic până la Noua Zeelandă, Singapore sau Japonia.“

La începutul acestui an, UNTOLD a câştigat marele trofeu acordat anual în cadrul European Festival Awards. Este, evident, primul eveniment românesc care se bucură de această distincţie; dar acesta nu este singurul record obţinut, după cum explică Bogdan Buta. „Chiar dacă unul dintre obiectivele cu care am pornit la drum a fost să devenim primul festival care ajunge în finala European Festival Awards de la prima ediţie la categoria Best Major Festival, am fost foarte surprinşi în momentul în care am şi câştigat cel mai important premiu al acestei competiţii. Cu atât mai mult cu cât acest titlu a fost deţinut doar de câteva festivaluri din Europa, şi cele mai apreciate – Tomorrowland, Sziget şi Exit. UNTOLD a stabilit o premieră prin faptul că este şi singurul festival care a câştigat de la prima ediţie acest trofeu. Mai important decât asta, ceea ce considerăm că a contribuit la câştigarea acestui titlu a fost susţinerea pe care am avut-o din partea publicului. Cel mai des întâlnit feedback din partea participanţilor a fost că le-am oferit «cea mai tare experienţă din viaţa lor». Premiile obţinute cât şi feedbackul primit ne bucură imens pe de-o parte, şi totodată ne obligă să ne autodepăşim pe viitor.“

Ce urmează, aşadar, în povestea UNTOLD? „Un line-up mai bun, un show mai impresionant şi o poveste mult mai bine conturată. Untold trebuie perceput ca o experienţă completă şi nu doar ca un festival de muzică.“ Tind să îi dau dreptate.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/lifestyle/cum-s-a-nascut-cel-mai-mare-festival-din-romania-povestea-unui-eveniment-care-a-atras-peste-200-000-de-oameni-15263920
15263920
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.