Cei doi arhitecţi care au desenat cele mai vizitate localuri din Bucureşti

Autor: Iuliana Roibu Postat la 08 octombrie 2013 6563 afişări

Corvin Cristian şi Mihai Popescu sunt cei mai solicitaţi arhitecţi când se pune la cale un proiect de restaurant, pub, club sau concept store în centrul vechi al Capitalei. Cei doi sunt complementari: unul este extravagant, altul atent la detalii şi respectul pentru istoria locului.

Face un proiect nou cam la fiecare lună, dar implementarea unui proiect, la care participă până la capăt, este cam de trei luni; în general, Corvin şi echipa lui fac câte cinci joburi în paralel. Despre costurile de amenajare spune că variază enorm – „se poate face un proiect cam pentru orice buget; ce nu merge însă este un proiect de lux cu bani puţini. Nu a mers şi nu o să iasă niciodată„ -, dar se încadrează de cele mai multe ori între 700 şi 1000 de euro pe metrul pătrat.

Primul proiect din Centrul Vechi a fost Bonne Bouche. Când Corvin Cristian spune proiect, chiar la asta se referă - la schiţe -, deoarece nu se implică niciodată în partea financiară a proiectului. Preferă să nu vorbească despre onorariul lui, în special pentru că variază mult prea mult de la proiect la proiect.

A amenajat în total cam 15 baruri şi restaurante, cele din Centrul Vechi începând să apară în portofoliul său din ce în ce mai mult în ultimii ani, pe fondul dezvoltării zonei. „Ţin cont de istoricul locului la fiecare proiect, nume precum Energiea, Papiota sau Atelier Mecanic fiind legate de istoria spaţiului."

A fost televiziunea, au fost filmele şi reclamele, au fost barurile şi restaurantele, dar acum Corvin Cristian ar vrea din nou să schimbe industria. De puţin timp face parte dintr-o asociaţie, The Leisure Way, care promovează transformarea mallurilor în centre de entertainment. Asociaţia lucrează cu câţiva designeri şi arhitecţi care propun schimbări la nivelul designului şi funcţionalităţii mallurilor. A făcut deja mai multe proiecte pentru ei, dar singurul implementat a fost în cadrul celui mai mare centru comercial din Europa, Puerto Venecia (206.000 mp spaţiu închiriabil), deschis anul trecut în oraşul spaniol Saragosa. „A fost un proiect relativ mic, am lucrat la integrarea unor pereţi de căţărare şi a unei zone de surf, dar este un domeniu către care m-aş putea îndrepta în viitor", spune arhitectul.

Principiul după care se ghidează conceptul de mall-centru entertainment este acela ca oamenii, odată ajunşi la mall, să aibă ce face acolo o zi întreagă, dincolo de shopping, care devine cumva o acţiune secundară. Corvin Cristian lucrează pentru The Leisure Way cam o treime din timp: „Aceştia comandă o diagnosticare, iar noi propunem soluţii de design (de la cum să punem bănci sau plante până la ce activităţi s-ar potrivi acolo)„. Este foarte încântat de fiecare brainstorming pe care îl are cu colegii săi de la The Leisure Way: „Vin într-o încăpere arhitecţi specializaţi exclusiv pe tobogane, vegetaţie sau patinoare". Designul e foarte important în spaţiile publice, crede arhitectul, care spune că o zonă poate arăta foarte urât dacă lucrurile au fost făcute la întâmplare. Un astfel de exemplu pe care îl dă Corvin Cristian este chiar ceea ce se întâmplă în Centrul Vechi, unde lipsa unei strategii arhitecturale stradale a făcut ca zona să arate „foarte urât„. „Este nevoie urgentă de un proiect de amenajare pentru Centrul Vechi„, crede arhitectul, care consideră că zona se află oricum în declin pe fondul gălăgiei, agitaţiei şi muzicii proaste cu care proprietarii multor localuri îşi atrag clienţii.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/lifestyle/cei-doi-arhitecti-care-au-desenat-cele-mai-vizitate-localuri-din-bucuresti-11475279
11475279
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.