Ce au in comun cafenelele si cultura - VIDEO

Postat la 28 iulie 2009 116 afişări

Cu aroma de cafea si parfum de Bucuresti boem, cafenelele culturale sfideaza criza si atrag tot mai multi jucatori pe o nisa pe care profitul depinde de gasirea proportiei ideale dintre cafea si cultura.

Exista un bufet de carte cu albume de arta, arhitectura si design sau frigidere de carte cu peste 1.000 de titluri. Reprezentanta Diverta spune ca lipsa panoramei si a vizibilitatii stradale a cafenelei va fi compensata prin organizarea de evenimente, precum piese de teatru, muzica live, lansari de carte, workshopuri, seri de lectura sau de tango argentinian. Cafeneaua a debutat cu un mix intre dans, teatru si desen - ritmuri de tango argentinian, picturi in ulei semnate Vladimir Zamfirescu (discipol al lui Corneliu Baba), o serie limitata de serigrafii Andy Warhol si un spectacol de teatru. Platon spune ca in toamna va avea loc primul Festival al Pantofilor din Romania, care va include istoria pantofilor, prezentari ale unor colectii particulare (cea mai veche pereche a fost creata in secolul al XVI-lea) sau expozitii ale unor designeri tineri din Europa.

Conceptul cafenelei a fost realizat de arhitectul Daniel Ciocazanu. Grupul RTC (din care fac parte magazinele Diverta) a avut si experienta unei alte cafenele culturale din grup, Cup & Cino, o franciza care in cazul magazinelor Diverta Magheru si Diverta Liberty Center a fost transformata in cafenea culturala. “In Cup & Cino Magheru, numarul de clienti variaza intre 40 si 80 in fiecare zi, numarul lor crescand odata cu deschiderea zonei pentru fumatori de la parter. In Liberty Center, traficul si numarul de clienti sunt sensibil mai mici”, declara Ramona Stanciulescu, CEO al Rafar, divizie care include afacerile de fashion si hospitality ale grupului RTC . In Bucuresti s-au deschis si cafenele culturale care intra mai degraba in categoria “iubirilor de o stagiune”. Concret, sunt spatii care functioneaza pe langa o sala de teatru, unde amatorii de arta se pot opri inainte sau dupa spectacol pentru o dezbatere la o cafea. Unele dintre ele se afla in aceeasi situatie ca intreaga cultura romaneasca de acum - lipsa unui concept coerent.

Totusi, desi in perioada de vara sunt inchise, merita mentionate cafenelele din teatrul Metropolis si din cadrul Studioului International de Teatru UNESCO “André-Louis Perinetti”. Studioul include o sala de 90 de locuri si o cafenea in foaier, care s-a inchis insa odata cu stagiunea, la finalul lunii iunie. {i cafeneaua din cadrul teatrului Metropolis (care a inlocuit Theatrum Mundi) este inchisa temporar din cauza unor lucrari de renovare. Phonic Cafe s-a diferentiat in peisajul cafenelelor din teatru prin faptul ca aici se putea asculta teatru radiofonic, in liniste, cu ajutorul unor casti wireless. Reprezentantii celor doua teatre au declarat ca nu detin date in ceea ce priveste traficul in cafenele. In fine, chiar si brandurile internationale, precum Starbucks sau Costa, mizeaza pe apetitul consumatorilor pentru cultura. Astfel, clientii pot alege sa isi bea cafeaua in timp ce citesc una dintre cartile recomandate in cadrul cafenelelor. Costa a infiintat chiar Costa Book Awards, in cadrul carora premiaza in fiecare an cinci carti, care pot fi ulterior citite in localurile grupului.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lifestyle,
cafenele,
boem,
parfum,
cultura,
expozitii
/arta-si-societate/lifestyle/ce-au-in-comun-cafenelele-si-cultura-video-4701822
4701822
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.