Axa Moscova-Londra-New York sau pana in ce colt al lumii au ajuns pantofii Musette

Autor: Cristina Roşca Postat la 29 aprilie 2011 294 afişări

Deschiderea primului magazin la New York anul trecut i-a deschis pofta de extindere si de francize Cristinei Batlan, fondatoarea Musette. Dupa Manhattan, a dus pantofii Musette si Christeln B. In Luxemburg, Israel si Ungaria. Urmeaza in acest an Rusia si Marea Britanie.

Odata cu deschiderile de noi magazine, Cristina Batlan afirma ca a simtit o crestere a businessului la 5,6 milioane de euro anul trecut si "cu siguranta vom creste si anul acesta". Mai mult, anul trecut profitul companiei a crescut cu peste 50% fata de 2009, cand era de 1,36 mil. lei (0,31 mil. euro).

Pentru a face fata noilor deschideri, Cristina Batlan a luat decizia de a mari capacitatea de productie: "Vom dubla capacitatea de productie in urmatorul an. Nu putem deschide magazine fara sa avem acoperire in productie". Musette produce circa 40.000 de perechi de pantofi si 25.000 de genti per colectie, in conditiile in care exista doua colectii de baza si doua colectii pronto-moda (cu un numar redus de produse) pe an, precum si colectii pentru evenimente speciale: "Am inceput demersurile pentru marirea capacitatii de productie. Am adus deja tehnicieni". Pantofii, gentile si accesoriile Musette sunt produse in doua fabrici din Romania - la Bucuresti si la Husi. Inca de anul trecut, actionarii companiei - cei doi soti Batlan - se gandeau la o crestere a capacitatii de productie. Ei spuneau ca nu intentioneaza sa deschida o noua fabrica, deoarece costurile sunt mari, de aceea vor investi in cele doua deja existente, unde sunt realizate toate produsele companiei.

Cristina Batlan, care activeaza in mediul de business local de peste 20 de ani, declara in toamna anului trecut ca, desi compania este interesata sa se extinda, acest proces nu poate fi insa unul foarte rapid pentru ca nu se poate mari peste noapte capacitatea de productie: "Grupul nu poate suporta mai mult de cinci deschideri pe an". Acum insa, la intrebarea "unde va vedeti peste zece ani", Cristina Batlan, in varsta de 37 de ani, raspunde "ma vad avand 300 de magazine Musette la nivel mondial".

Femeia de afaceri, care este si creative director pentru Musette alaturi de alti creatori francezi si italieni, a fondat compania Musette in 1992, ocupandu-se initial de comertul cu tesaturi. "Am avut succes si am perseverat. Dupa aceea a urmat o noua etapa, cea de creare de valoare adaugata odata cu deschiderea fabricilor si dezvoltarea retelei de magazine proprii." Acum Musette numara 290 de angajati - dintre care 20 directi si 270 indirecti, 19 magazine si doua fabrici. Cristina Batlan nu stie insa cum e sa fii angajatul altcuiva: "Nu am fost niciodata angajata undeva. Atunci cand am inceput sa lucrez a fost pentru propria afacere".

Ea spune ca cel mai dificil moment din cariera a fost balansarea prioritatilor intre familie si cariera in perioada in care fiul sau era foarte mic. Un alt moment dificil a fost anul trecut, cand "am pariat pe design si internationalizare. Am gandit pozitiv intr-un moment in care piata de specialitate era in descrestere". In timp, s-a dovedit un pariu castigator.

In conditiile in care tot mai multe nume mari - precum Gucci, Emporio Armani, Burberry si, de ce nu, retailerul suedez H&M - vin pe piata locala, jucatorii romani din acest domeniu aleg sa se extinda in afara granitelor tarii. Exemple in acest sens sunt Irina Schrotter, care a deschis primul magazin in strainatate anul trecut la Lugano, in Elvetia, Iulia Dobrin, fondatoarea companiei de lenjerie intima I.D. Sarrieri care isi vinde produsele in multibranduri din 31 de tari (fara Romania) din Europa, America de Nord sau Asia, si Gabriel Carlig, care, prin intermediul Jolidon, "a simtit gustul vestului" in urma cu mai bine de un deceniu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
musette,
moscova,
new york,
Cristina Batlan,
lifestyle
/arta-si-societate/lifestyle/axa-moscova-londra-new-york-sau-pana-in-ce-colt-al-lumii-au-ajuns-pantofii-musette-8179902
8179902
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.