In bodega lui Fatih

Postat la 31 mai 2010 19 afişări

Dupa ce filmul sau “Cu capul inainte” a avut parte de o proiectie speciala in cadrul festivalului NexT, iata ca mult mai recentul “Bodega Soul Kitchen” al lui Fatih Akin a deschis la 28 mai a noua editie a TIFF, pentru ca in iunie sa ajunga pe marile ecrane din tara.

Si el pana anul trecut proprietar de bodega (sau taverna, in semn de respect pentru parintii de origine greaca), Bousdoukos e "soul"-ul lui "Soul Kitchen", aplombul si energia actorului convingand ca de la numele sau se trage "bazdacul" romanesc si nu de la vreo combinatie de cuvinte slave, cum apare in dictionar. Chiar daca multe dintre scene sunt previzibile si nu foarte originale, la mare cinste sunt si interactiunile lui Bousdoukos cu Bleibtreu (principalul din "In July", al doilea lungmetraj al lui Akin, in care regizorul si interpreteaza un vames roman pofticios la ceva spaga) si Ünel (principalul din mega-premiatul "Cu capul inainte", castigator printre multe altele al unui Urs de Aur la Berlin in 2004). De la dramaticul sau rol de atunci, unde manuia foarte bine liniuta de heroina si sticla de bere, Ünel trece la cutite si facalete, in cateva scene de virtuozitate culinara pregatite de Akin pentru el.

Cu atatia cunoscuti si prieteni, "Soul Kitchen" chiar iti lasa impresia unui film despre familie realizat in familie - o familie primitoare si tare priceputa in ceea ce priveste "bucataria sufletului": mancarea si muzica. Ca si in celelalte filme ale sale, Fatih Akin acorda o mare atentie coloanei sonore, ce urmeaza indeaproape aventurile lui Zinos si e folosita din cand in cand ca o gluma de interior: atentie la sfarsit, cand unui anumit personaj i se intampla ceva pe melodia "The Creator Has a Master Plan" a lui Louis Armstrong. De pe coloana sonora a unui film cu titlul "Soul Kitchen" nu puteau lipsi marii cantareti de muzica soul ai anilor '70, prin urmare sunt mari sanse sa recunoasteti vocea lui Quincy Jones sau acordurile celor de la Kool & The Gang.

Pana la urmatorul sau film, despre care nu vrea sa spuna nimic si care are mari sanse sa se lanseze pe la vreun festival important al lumii (pana acum, Akin a bifat premii si la Berlin, si la Venetia, si la Cannes), Fatih Akin prefera sa o ia mai incet si sa se preocupe de productia altor filme, prin compania sa Corazon International. Cel mai recent proiect anuntat este "UFO in Her Eyes", dupa o idee foarte atipica pentru cinemaul european: o taranca din China vede un OZN, ceea ce-i da peste cap intreaga viata, ei si comunitatii din care face parte. Filmul va fi regizat de autoarea romanului omonim, chinezoaica Xiaolu Guo. Probabil imediat dupa aceea, Fatih Akin va incepe sa se preocupe mai indeaproape de finalul trilogiei sale "Love, Death and the Devil", inceputa in 2004 de "Cu capul inainte" (Love) si continuata in 2007 cu "Cealalta parte" (Death), care i-a adus un premiu de scenariu la Cannes.

Cum diavolul sta dupa colt in cariera lui Fatih Akin, mai bine sa intram acum, pentru 99 de minute, in "Bodega Soul Kitchen".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
film,
Fatih Akin
/arta-si-societate/film/in-bodega-lui-fatih-6195652
6195652
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.